Szerelmi házasságnak állítják be a hatóságok az erőszakos hittérítést és a kényszeresküvőt

Pakisztánban egyre több lányt rabolnak el, akiket az iszlám felvételére kényszerítenek, majd akaratuk ellenére férjhez adják őket.

Pakisztánban egyre több, vallási kisebbségekhez tartozó lányt rabolnak el, akiket ezután az iszlám felvételére kényszerítenek, majd akaratuk ellenére férjhez adják őket – idézi az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa által kijelölt szakértőknek a hétfői jelentését az MTI.

A bizottság tagjai aggodalmukat fejezték ki, amiért szerintük már 13 éves lányok is emberrablás és erőszak áldozataivá válnak, továbbá felszólították a pakisztáni kormányt, sürgősen vizsgálja ki az ilyen eseteket. Egyúttal azt vetették a pakisztáni joghatóságok szemére, hogy nem veszik komolyan a bejelentéseket, és nem folytatnak le valódi eljárásokat, vagy pedig egyenesen azzal utasítják el a hozzájuk fordulókat, hogy „szerelmi házasság történt”.

Az emberrablók rendszerint arra kényszerítik áldozataikat, hogy olyan dokumentumot írjanak alá, mely szerint szabad akaratukból térnek át az iszlámra és mennek férjhez. Ezeket a papírokat a nyomozás során bizonyítékként használják fel a panasztevők ellen – áll a jelentésben.

A közleményben egyúttal kiemelik: a lányokat és családjaikat számos esetben fenyegetések is érik.

Bár a bizottság tagjait az ENSZ nevezte ki, a világszervezettől függetlenül vizsgálták a kényszerházasságok ügyét, és a közlemény – melyet az ENSZ gyermekkereskedelmet, nőket érő erőszakot és szexuális kizsákmányolást vizsgáló jelentéstevői is aláírtak – nem tükrözi az ENSZ hivatalos álláspontját. (MTI)

Kiemelt kép: Egy pakisztáni hindu menyasszony részt vesz egy tömeges esküvői szertartáson Karacsiban 2023. január 8-án. Asif HASSAN / AFP