Lula szerint Bolsonaro hívei engedték be a tömeget az elnöki palotába

Az új elnök szerint tele volt bolsonaristákkal és katonai tisztviselőkkel az elnöki palota.

Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök azzal vádolta Jair Bolsonaro szövetségeseit, hogy segédkeztek az elnöki palota elleni vasárnapi támadásban, írja a BBC.

A leköszönő elnök, a vereségbe nagyon nehezen beletörődő Bolsonaro hívei vasárnap egyszerre rohamozták meg az elnöki palotát, a kongresszus és a legfelsőbb bíróság székházát. A zavargók több százan voltak. A szemmel láthatóan felkészületlen rendvédelmi erőknek közel négy órára volt szükségük, hogy visszaszorítsák és eltávolítsák a rendbontókat. Az eset után körülbelül 1500 embert vettek őrizetbe, közülük 727-en kerültek előzetes letartóztatásba.

Meggyőződésem, hogy a Planalto palota ajtaját kinyitották, hogy ezek az emberek bejuthassanak, ugyanis nem láttam, hogy a bejárati ajtót betörték volna. És ez azt jelenti, hogy valaki megkönnyítette a bejutásukat

– nyilatkozta az újságíróknak Lula, aki szerint sokan lehettek bűnrészesek a katonai rendőrségnél.

Senki sem maradhat a palotában, akit azzal gyanúsítanak, hogy keményvonalas Bolsonaro hívő. Hogy állhat valaki az irodám ajtajában, aki esetleg lelőhet engem?

– tette fel a kérdést a január 1-én beiktatott elnök. Lula arról is beszélt, hogy az elnöki palota személyzet „tele volt bolsonaristákkal és katonai tisztviselőkkel”, amit megpróbálnak azzal orvosolni, hogy hivatásos tisztviselőket, lehetőleg civileket neveznek ki a helyükre.

A zavargások miatt a fővárosi rendőrfőnök, Anderson Torres letartóztatását is elrendelték, amiért nem biztosították a szükséges rendőri jelenlétet, és engedélyezték, hogy Bolsonaro támogatói több mint száz busszal behajtsanak a fővárosba. Torres korábban Bolsonaro elnök igazságügyi minisztere volt.

Kapcsolódó
Bolsonaro vagyonának befagyasztását kezdeményezte az ügyészség az állami intézmények hétvégi megtámadása után
Két évvel a Capitolium ostroma után Brazíliában is hasonló puccsot kíséreltek meg.