Nagyobb nukleáris arzenált tervez Kim Dzsongun

Új interkontinentális rakétákat is építenek.

Kim Dzsongun új interkontinentális ballisztikus rakéták kifejlesztésére és nagyobb nukleáris arzenál kialakítására szólított fel, mert szerinte az Egyesült Államok fenyegeti Észak-Koreát – írja az állami médiára hivatkozva Reuters.

A kormányzó Munkáspárt ülésén Kim kiemelte, hogy „elsöprő katonai erőt” kell biztosítani országa szuverenitásának és biztonságának megvédéséhez – eközben Észak- és Dél-Korea között egyre nagyobb a feszültség, miután a múlt héten észak-koreai drónok repültek be a déli területekre, illetve mivel Észak-Korea rendszeresen lő fel interkontinentális rakétákat.

Kim Dzsongun azzal vádolja Washingtont és Szöult, hogy Dél-Koreába telepített amerikai nukleáris fegyverekkel próbálják meg „elszigetelni és megfojtani” Phenjant, amire „még nem volt példa a történelemben”.

A határ másik oldalán Jun Szukjol dél-koreai elnök egy, a katonai vezetőkkel folytatott telefonbeszélgetés során „szilárd mentális felkészültségre és gyakorlati kiképzésre” szólított fel annak biztosítására, hogy bármilyen észak-koreai provokációra megtorlással válaszoljanak – olvasható a Reuters cikkében.