Több ezres tüntetés, teherautó-blokád Koszovóban

Koszovói szerbek ezrei követelték csütörtökön, hogy az ország albán többségű kormánya vonja ki rendőrségét az ország északi részéből, ahol szerb

Koszovói szerbek ezrei követelték csütörtökön, hogy az ország albán többségű kormánya vonja ki rendőrségét az ország északi részéből, ahol szerb kisebbsége koncentrálódik – írja a Reuters.

A csütörtöki tiltakozó nagygyűlést Rudare faluban tartották, néhány kilométerre az etnikailag megosztott és rendkívül lobbanékony Mitrovica városától. Itt a főutat továbbra is kaviccsal megrakott teherautók és nehézgépek zárják el.

December 10. óta a helyi szerbek összesen kilenc úttorlaszt állítottak fel az északi régióban, és tűzharcba is keveredtek a rendőrökkel, miután azok letartóztattak egy volt szerb rendőrt, aki állítólag szolgálatot teljesítő koszovói rendőröket támadott meg egy korábbi tüntetés során.

Az északi önkormányzatok etnikailag szerb polgármesterei, a helyi bírák és mintegy 600 rendőr hagyta ott a szolgálatot novemberben, tiltakozásul a koszovói kormány döntése miatt, amely szerint a szerbiai autók rendszámát Pristina által kibocsátott rendszámra kell cserélni.

Az MTI belgrádi tudósítója azt írja, Petar Petkovic, a szerb kormány Koszovó-ügyihivatalának vezetője a közösségi médiában csütörtökön szintén több ezres tüntetésről beszélt. A politikus képeket is csatolt a bejegyzéséhez, amelyeken az észak-koszovói Rudar utcáin hömpölygő embertömeg látszik. A bejegyzés szerint a szerb nép az egység és összetartás erejével válaszolt arra a terrorra, amelynek a pristinai kormány részéről van kitéve.

A helyszíni beszámolók szerint a tiltakozók azt üzenték Albin Kurti koszovói miniszterelnöknek, hogy Koszovó nem az ő tulajdona, hanem a szerbek nagyapáinak a földje.

A NATO parancsnoksága alatt működő békefenntartó haderő (KFOR), valamint az Európai Unió koszovói igazságügyi és rendőri missziója (EULEX) megerősítette jelenlétét a tiltakozás helyszínén, hogy elejét vegye az összetűzéseknek.