Koronavírus: véletlenszerűen tesztelik a külföldieket az indiai repülőtereken

Az egészségügyi tárca szerint a pandémia még nem ért véget.

Az újabb koronavírus-variánsok terjedésének megakadályozására elkezdték az Indiába érkező külföldi látogatók véletlenszerű tesztelését a repülőtereken – jelentette be Mandavija L. Manszukh, az ország egészségügyi minisztere csütörtökön.

Az intézkedéssel az országba érkező külföldiek mintegy két százalékát szűrik.

A pandémia még nem ért véget, a vírus időről-időre változtatja az arcát

– érvelt a miniszter a parlamentben.

Csütörtökön Narendra Modi miniszterelnök vezető kormányhivatalnokokkal tárgyalt az ország Covid-19-cel kapcsolatos helyzetéről.

Az egészségügyi miniszter hangsúlyozta a higiéniai szabályok betartásának és a maszkviselésnek a fontosságát India-szerte, különösen a közelgő újévi ünnepségekre való tekintettel.

Helyi jelentések szerint az ország egyik legnépszerűbb idegenforgalmi célpontja, a Tádzs Mahal csak a belépés előtt elvégzett koronavírus-teszt negatív eredményével látogatható.

Bár az országban hónapok óta nem kötelező a maszkviselés, a parlamentben a képviselők közül is sokan hordanak maszkot a téli ülésszak kezdete óta.

A kormány a napokban szólította fel az ország tagállamait, hogy figyeljék az újonnan megjelenő vírusvariánsokat, egyúttal a maszkviselést is szorgalmazta a Kínában és a világ más országaiban is megnövekedett koronavírus-fertőzésszám miatt.

A pandémia kezdete óta Indiából 44 millió esetet jelentettek, ami az Egyesült Államokhoz képest a második legnagyobb fertőzésszám. A megerősített esetszám azonban az utóbbi hónapokban meredeken visszaesett. India most átlagosan naponta 153 új koronavírusos esetet jelent. Az országban jelenleg 3402 fertőzöttet tartanak számon az egészségügyi minisztérium adatai szerint.

(MTI)