Adócsalás vádjában bűnösnek találták Trump cégeit

Az ügyészség szerint az adóelkerülés az előző elnök személyes jóváhagyásával történt.

Adócsalás, valamint üzleti adatok éveken át tartó meghamisítása vádjában bűnösnek talált egy New York-i esküdtszék kedden Donald Trump volt amerikai elnökhöz köthető két vállalatot.

A Trump tulajdonában álló cégbirodalom két vállalkozásánál mind a 17 felhozott vádpontban, többi között bűnszervezetben folytatólagosan elkövetett adóvisszaélésben megállapították a bűnösséget. A vád szerint a cégek vezető tisztségviselői nagy értékű vállalati juttatásokat vettek igénybe, amivel személyi jövedelemadó-kötelezettségüket csökkentették: luxuslakásokat, Mercedes személyautókat, karácsonykor extra juttatásokat, sőt még ingyenes kábeltévét is kaptak, melyek után nem fizettek adót.

A vádlottak padján ült Alex Weisselberg, a Trump Szervezet (Trump Organization) időközben felfüggesztett pénzügyi vezetője is, aki vádalkut kötött az ügyészséggel.

A korábbi cégvezető 15 bűncselekményben elismerte bűnösségét, és azt, hogy tudtával történt az adócsalás-sorozat, valamint azt is, hogy 1,76 millió dollár jövedelem után nem fizetett adót, amiért cserében 5 hónap börtönnel és pénzbüntetéssel kikerülhet az eljárásból.

„Láthattuk a Trump-szervezet belső működését: a kapzsiságot, a hazugságokat, a csalást” – fogalmazott a manhattani kerületi ügyész.

Donald Trump az ítélethirdetés után közleményt adott ki, amelyben annak a véleményének adott hangot, hogy a cége elleni eljárás „politikailag motivált boszorkányüldözés”.

A Trump-vállalkozások ügyvédje Alan Futerfas a bíróságról távozóban azt hangoztatta, hogy fellebbeznek az ítélet ellen.

A perben Donald Trump és családtagjai nem voltak vádlottak, de a New York-i ügyészség a per során azt állította, hogy az adóelkerülés az előző elnök személyes jóváhagyásával történt. Az eljárás, illetve a nyomozás három éven át zajlott az ügyben.

A bűnösség megállapítása után a vádpontok alapján a Trump Szervezetet legfeljebb 1,6 millió dollár pénzbüntetésre ítélheti a bíróság.

(MTI/NYTimes)