A hivatalos orosz ellenzék követeli, hogy Putyin rendeletben vessen véget a részleges mozgósításnak

Öt orosz regionális tanács ellenzéki képviselői küldtek hivatalosan felhívást Vlagyimir Putyinnak.

Öt orosz regionális tanács ellenzéki képviselői küldtek hivatalosan felhívást Vlagyimir Putyinnak. Ebben azt kérik, az elnök adjon ki rendeletet a részleges mozgósítás hivatalos befejezéséről.

A védelmi minisztérium október 31-én jelentette be a 300 000 tartalékos behívásának végét, a Kreml azonban azt is közölte, hogy nincs szükség elnöki rendeletre a mozgósítás megszüntetéséhez.

Emilia Szlabunova, az észak-oroszországi Karélia ellenzéki tanácsosa azt mondta, rendelet hiányában viszont a már behívottak nem hagyhatják el a fegyveres erőket. Közlése szerint a parancsnokok nem voltak hajlandók felmenteni őket, a fellebbezések a bíróságon pedig nem vezettek eredményre, mivel a bírák a parancsnokok mellé álltak, mondván, hogy Putyin szeptemberi mozgósítási rendelete még mindig hatályos.

Mi tanácstagokként a választóinkat képviseljük, és a felhívásunk a polgárok számos felhívásának az eredménye

– mondta Szlabunova.

A Reuters hírügynökség hasonló felhívásokról tud ellenzéki képviselők részéről Moszkva, Szentpétervár, Pszkov és Veliky Novgorod régiókból. A felhívást elküldő képviselők valamennyien a liberális Jabloko párt tagjai.