Még soha ennyi pénzt nem menekítettek ki az oroszok

Csak szeptemberben rekordmennyiségű, összesen 6,7 milliárd dollárnyi pénzt utaltak külföldi tulajdonú bankoknál lévő számláikra az oroszok – írta az orosz jegybank adataira hivatkozva a RIA Novosztyi hírügynökség, amelyet a Világgazdaság idézett, megjegyezve, az orosz állampolgárok nem bíznak saját pénzintézeteikben.

Csak szeptemberben rekordmennyiségű, összesen 6,7 milliárd dollárnyi pénzt utaltak külföldi tulajdonú bankoknál lévő számláikra az oroszok – írta az orosz jegybank adataira hivatkozva a RIA Novosztyi hírügynökség, amelyet a Világgazdaság idézett, megjegyezve: az orosz állampolgárok nem bíznak saját pénzintézeteikben.

Míg januárban 30,6 milliárd, szeptemberben már 63,1 milliárd dollárt tartottak külföldi bankban. A pénz kimentése februárban kezdődött, egybeesett az Ukrajna ellen indított háborúval.

Később átmenetileg minden valutatranzakciót korlátoztak: áprilisban maximum 10 ezer, májusban 50 ezer, júniusban 150 ezer dollárt lehetett külföldre utalni. A pénz kimenekítése akkor ugrott meg, amikor július elsejétől a fejenkénti összeghatárt 1 millió dollárra emelték. Az oroszok ráadásul így sem mehetnek biztosra, a nyugati szankciók miatt bármikor befagyaszthatják ezeket a bankszámlákat, amit a RIA Novosztyi szerint sokan úgy kerülnek el, hogy a külföldi számláikon tárolt pénzt gyorsan befektetik.