Százmilliárd forintnyi ékszert foglaltak le a kazah exelnök rokonától

Az állami telekommunikációs cégtől sikkaszthatott.

Több mint 230 millió dollár (közel százmilliárd forint) értékben foglaltak le drágaköveket és ékszereket Nurszultan Nazarbajev volt kazah elnök unokaöccsétől, Kairat Szatibalditól. Az értéktárgyak az államhoz kerültek – közölte a kazah korrupcióellenes hivatal szerdán, hozzátéve, hogy hamarosan a kazah költségvetést fogja gazdagítani további 300 millió dollár, amelyet Szatibaldi külföldi értékpapírokba fektetett.

Szatibaldit márciusban vették őrizetbe. Azzal gyanúsítják, hogy sikkasztott az ország legnagyobb telekommunikációs szolgáltatójától, a Kazakhtelecomtól. Emellett további vizsgálatok folynak ellene “állambiztonságot érintő bűncselekmények ügyében” az MTI tudósítása szerint.

A férfi a Nazarbajev család első tagja, aki rács mögé került. Szeptemberben hat év börtönbüntetésre ítélték.

A most 81 éves Nazarbajev 1990-től vezette a kőolajban és ásványi anyagokban gazdag volt szovjet köztársaságot 2019-ig, amikor átadta a hatalmat a jelenlegi államfőnek, Kaszim-Zsomart Tokajevnek. Nazarbajev ugyanakkor megtartott egy sor kulcsfontosságú tisztséget saját maga és rokonai számára, hogy a háttérből irányíthassa az eseményeket.

Tokajev a cseppfolyósított gáz árának emelkedése miatt kitört, több mint 230 emberéletet követelő januári zavargásokat követően elkezdte felszámolni Nazarbajev és rokonai befolyását. Február elején rendelettel megnyirbálta elődje jogköreit.