ENSZ: Irán nem adja ki a családoknak a meggyilkolt tüntetők holttestét

Az őrizetbe vett tüntetőktől néha állítólag megvonják az orvosi ellátást is.

Az ENSZ emberi jogi hivatala pénteken aggodalmának adott hangot az Iránban őrizetbe vett tüntetőkkel szembeni bánásmód miatt, és közölte, hogy:

 a hatóságok nem hajlandók kiadni a meggyilkoltak holttesteinek egy részét.

„Sokszor tapasztalunk rossz bánásmódot, de a tüntetők családjainak zaklatását is” – mondta Ravina Shamdasani, az Emberi Jogi Főbiztos Hivatalának szóvivője genfi sajtótájékoztatóján.

Különös aggodalomra ad okot az az információ, hogy a hatóságok a sérült tüntetőket a kórházakból fogdákba szállítják, és megtagadják a meggyilkoltak holttestének kiadását a családjaiknak

– fogalmazott a szóvivő a Reuters szerint.

Shamdasani arra is kitért, hogy bizonyos esetekben a hatóságok feltételekhez kötik a holttestek kiadását, valamint arra kérik a családokat, hogy ne tartsanak temetést, és ne beszéljenek a médiával. Az őrizetbe vett tüntetőktől néha megvonják az orvosi ellátást is – tette hozzá.

Iránban rendkívül intenzív zavargások törtek ki, miután a rendőrségi őrizetben lévő 22 éves Mahsza Amini szeptemberben rejtélyes körülmények között meghalt. A fiatal nőt azért vették őrizetbe, mert az iráni erkölcsrendészet szerint nem megfelelően hordta az országban a nők számára kötelező viseletként előírt fejkendőt, a hidzsábot.

Ez a tüntetéssorozat az 1979-es iszlamista forradalom óta az egyik legsúlyosabb kihívást jelenti az országot uraló vallási vezetők számára, mivel a lakosság egy része a papság ellen fordult a fiatal nő értelmetlen halála miatt. Jogvédő csoportok szerint legalább 250 tüntetőt öltek meg, és ezreket tartóztattak le szeptember óta.