Afgán kommandósok közül toboroznak az oroszok

Az amerikaiak által kiképzett afgán kommandósokat keresnek meg az oroszok, hogy az amerikaiak által (is) támogatott ukrán hadsereg ellen harcoljanak – derül ki a Foreign Policy riportjából.

Az amerikaiak által kiképzett afgán kommandósokat keresnek meg az oroszok, hogy az amerikaiak által (is) támogatott ukrán hadsereg ellen harcoljanak – derül ki a Foreign Policy riportjából. Az afgán haderő kommandósai azután maradtak „munka nélkül”, miután az amerikaiak Afganisztánból való kivonulásuk után a tálibok villámgyorsan átvették a hatalmat.

A becslések szerint 20-30 ezer afgán kommandós hagyhatta el Afganisztánt tavaly augusztusban, túlnyomó többségük a környező országokba menekült. Most ezeket a kilátástalan helyzetben levő egykori katonákat környékezik meg az oroszok, egész pontosan a hírhedt Wagner-zsoldossereg, amelynek alapítója és vezetője Vlagyimir Putyin orosz elnök bizalmasának számító orosz oligarcha, Jevgenyij Prigozsin. Olyan telefonos csevegőprogramokkal, mint a WhatsApp és a Signal veszik fel a kapcsolatot az érintettekkel.

„Nincs munkájuk, hazájuk, jövőjük. Semmi vesztenivalójuk nincs” – mondta el egy katonai forrás a lapnak, amely szerint több 10 ezer afgán légióst kereshetnek meg az oroszok. „Amikor napi 3-4 dolláros munkákra ácsingóznak Pakisztánban vagy Iránban és kapnak egy ezer dolláros ajánlatot, hogy ismét katonák legyenek, nem fogják visszautasítani” – tette hozzá.