Letépte a propagandaplakátot, hátba lőtték az iráni fiút

Hitelesnek tűnő becslések szerint eddig közel 250 tüntetőt öltek meg, köztük 33 gyereket.

Agyonlőttek egy 21 éves fiút Amol városában az iráni biztonsági erők – tudta meg a BBC perzsa nyelvű hírügynöksége az áldozat családjához közel álló névtelen forrástól. Az eset még szeptemberben történt, de csak most került nyilvánosságra.

Az áldozat Erfan Rezaei, akit lefilmeztek, miközben letépte a kormány propagandaplakátját, amelyen az iráni legfelsőbb vezető képmása volt látható. A felvétel nem sokkal azelőtt készült, hogy szeptember 21-én meggyilkolták.

A forrás szerint a fiút közelről lőtték hátba és vállon.

Az iráni hivatalosságok az esetről nem nyilatkoztak, de a forrás szerint a családot arra kényszerítették, mondják azt, hogy a fiút tüntetők ölték meg. A családnak egészen pontosan azt kellett volna mondania, hogy a fiú csak egy ártatlan nézelődő volt, akit a kormány ellen lázadók öltek meg. A családnak a hatóságok legalább azt megengedték, hogy eltemessék a fiatal férfit. Ez a forrás szerint annak köszönhető, hogy Erfan apja az iráni-iraki háború veteránja, aki mind a mai napig szenved a vegyi fegyverek hatásától és a poszttraumás stressztől.

Az irániak különösen tisztelik azokat, akik az 1980-88 között háborúban harcoltak, amelyben összesen több mint egymillió ember vesztette életét.

Erfan édesanyjának, Farzaneh Barzekarnak a hatóságok állítólag azt mondták, hogy nem sokkal a tüntetés után kórházba szállították a fiút. A kórházban a nővérek azonban nem mondták meg neki, hol van a gyermeke. Végül három órányi keresés után egy műtő előtt találta meg az anya a fia vérrel átitatott ruháit, ami miatt a nő elájult.

Erfan a hátába lőtt golyó által okozott súlyos vese- és lépkárosodás következtében halt meg. A golyót egy pisztolyból lőtték ki, öt méteres távolságból.

Az iráni hatóságok állítólag két nappal az eset után adták ki Erfan holttestét a családjának, azzal a feltétellel, hogy szűk körű temetést tartanak.

Iránban azután kezdődtek tüntetések, hogy hat héttel ezelőtt meghalt egy őrizetbe vett 22 éves lány, Mahsza Amini, aki az erkölcsrendészet szerint nem megfelelően hordta a nők számára kötelező viseletként előírt fejkendőt.

Az iráni Human Rights Activists hírügynökség (HRANA) becslése szerint eddig 248 tüntetőt öltek meg a biztonsági erők, köztük 33 gyereket is.

Nap mint nap órákon át nézem a fényképedet, és zokogok. Nézem az üres ágyadat és a könyveidet. Hangosan olvasom a könyveidet az üres ágyadban

– írta Erfan édesanyja két héttel ezelőtt az Instagramon, egy videó alatt.

Alig több, mint két héttel ezelőtt, október 8-án egy 17 éves fiút sörétes puskával öltek meg Mashad városában, amely az iráni síita klérus egyik központja és az egyik legnépszerűbb zarándokhelye az iszlám síita ága híveinek.