Csehország tovább szigorítja az orosz turisták beutazását

Csehország október 25-től megtagadja a schengeni övezethez tartozó bármely ország által kiadott vízummal rendelkező orosz turisták belépését – közölte a Reuters szerint a cseh külügyminiszter szerdán.

Csehország október 25-től megtagadja a schengeni övezethez tartozó bármely ország által kiadott vízummal rendelkező orosz turisták belépését – közölte a Reuters szerint a cseh külügyminiszter szerdán. Csehország ezzel csatlakozott az Európai Unió több azon tagállamához, amelyek szigorításokat vezettek be a beutazási szabályokra nézve.

Európai uniós tagországok még augusztus végén lengették be az oroszokat sújtó vízumkiadási tilalom bevezetését. Azóta az Oroszországgal határos államok, például a balti országok, valamint Finnország és Lengyelország ki is tiltották az orosz turistákat.

A Cseh Köztársaság már a februári orosz inváziót követően azonnal leállította az oroszok vízumkiadását, kivéve azokét, akik humanitárius okokból nyújtanak be vízumkérelmet. A repülőterekre azonban csak beengedtek olyanokat, akik az EU schengeni utazási övezetébe tartozó más országok által kiállított vízummal rendelkeztek.

A kormány által szerdán jóváhagyott szigorítás azt jelenti, hogy még a más államokból származó uniós vízummal rendelkező orosz állampolgárok sem léphetnek be.