Megint agyonlőtt két kamaszt az izraeli hadsereg Ciszjordániában

Az ENSZ adatai szerint idén már legalább 20 palesztin kiskorú halt meg Ciszjordániában izraeli hadműveletek miatt.

Az izraeli erők agyonlőttek két palesztin tinédzsert pénteken az évtizedek óta megszállás alatt tartott Ciszjordániában – közölte a Palesztin Egészségügyi Minisztérium. A Reuters beszámolója szerint Ciszjordánia északi részén Kalkilija városában egy 14 éves tinédzsert öltek meg, egy másik, 17 éves fiút pedig a Ramallah melletti al-Mazra’a al-Garbijah faluban.

Az izraeli hadsereg azt közölte, hogy pénteken rutinműveletet hajtott végre Kalkilija közelében, amikor valaki Molotov-koktélt dobott a katonákra. Ők erre éles lövedékekkel válaszoltak.

A palesztin WAFA hírügynökség arról számolt be, hogy a térségben összecsapások voltak a palesztinok és az izraeli erők között.

Al-Mazra’a al-Garbijahban szemtanúk elmondták, hogy az izraeli katonák tüzet nyitottak a helyi lakosokra az izraeli telepesekkel folytatott összecsapások során, ekkor ölték meg a 17 éves palesztin fiút, egy másikat pedig megsebesítettek.

Az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint a zavargók kövekkel dobálták meg a zsidó telepeseket és az izraeli katonákat. Emiatt egy katona könnyű sérülést szenvedett. Erre az izraeli erők a zavargások feloszlatásával válaszoltak „a szokásos eljárásoknak megfelelően”, ide értve az éles lőszerek alkalmazását is. Mindkét incidenst vizsgálják – tette hozzá a szóvivő.

Ezek a bűncselekmények a népünk ellen elkövetett jogsértések és helyszíni kivégzések sorozatába illeszkednek

– mondta Nabil Abu Rudeineh, Mahmúd Abbász palesztin elnök szóvivője, aki szerint ez a konfliktus kiéleződéséhez, eszkalációhoz vezethet.

Izrael az elmúlt hónapokban igen keményen lépett fel Ciszjordániában, miután városaiban 19 embert öltek meg utcai támadásokban. Izrael fellépése a helyiek ellen látványosan erősödik a november 1-jei általános választások közeledtével.

A konfliktuszónában január óta több mint 80 palesztint öltek meg, köztük fegyvereseket, civileket, újságírókat, de fegyvertelen nőket is. Az Európai Bizottság szerint ez a leghalálosabb év Ciszjordániában 2008 óta.

Az ENSZ adatai szerint idén legalább 20 palesztin kiskorú halt meg a ciszjordániai hadműveletekben.

Izrael egy 1967-es háború során foglalta el Ciszjordániát, Gázát és Kelet-Jeruzsálemet.