Lukasenka tart attól, hogy a NATO lerohanja Belaruszt

Belarusz teljhatalmú ura, Alekszandr Lukasenko azzal vádolta meg a szomszédos Ukrajnát, hogy 15 000 katonát küldött a két ország határához, hogy felderítő munkát végeztessen velük, ami az ő szemében már provokációval ér fel.

Belarusz teljhatalmú ura, Alekszandr Lukasenka azzal vádolta meg a szomszédos Ukrajnát, hogy 15 000 katonát küldött a két ország határához, hogy felderítő munkát végeztessen velük, ami az ő szemében már provokációval ér fel.

A Reuters szerint Lukasenka kifogásolta, hogy állítása szerint az ukrán erők utakat zártak le és lőállásokat állítottak fel a belarusz határ közelében. Az elnök hangsúlyozta, hogy országa csak korlátozottan vesz részt az orosz-ukrán konfliktusban, így az általa mozgósított és határra kivezénylet haderő is csak azt a célt szolgálja, hogy megakadályozzák a harcok átterjedését.

Lukasenka ezután egy Belarusz elleni támadást kezdett vizionálni.

Megakadályozzuk, hogy Lengyelország, Litvánia és Lettország különleges katonai műveletnek álcázott támadást intézzen Belarusz ellen. Senki sem fogja hátbatámadni az oroszokat Belarusz területéről

– jelentette ki.

A háború kirobbanásakor Lukasenka egyébként lehetővé tette az orosz erőknek, hogy Belarusz felől is támadják Ukrajnát. Az innen bevonuló csapatok egészen Kijevig nyomultak a háború első hónapjaiban, és Csernobilt is ebből az irányból támadva foglalták el az orosz csapatok.