Bekérették Kazahsztán moszkvai nagykövetét, mert a kazahok nem utasították ki az ukrán nagykövetet

Oroszországban bekérették Jermek Koserbajev kazah nagykövetet, amiért az asztanai ukrán nagykövetet, Petro Brublevszkijt az erre vonatkozó bejelentések ellenére sem utasították ki - ismertette kedden Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője, akit a Ria Novosztyi hírügynökség idézett.

Oroszországban bekérették Jermek Koserbajev kazah nagykövetet, amiért az asztanai ukrán nagykövetet, Petro Brublevszkijt az erre vonatkozó bejelentések ellenére sem utasították ki – ismertette kedden Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője, akit a Ria Novosztyi hírügynökség idézett.

Korábban a közösségi médiában olyan felvétel jelent meg, amelyen az ukrán diplomata arról beszélt, hogy a kijevi vezetés arra törekszik, hogy minél több oroszt öljön meg. Nem sokkal később a kazah külügyi tárca közölte, hogy Brublevszkijt bekérették a minisztériumba, ahol tiltakoztak a kijelentései ellen. A helyi sajtóban szeptember elején olyan hírek jelentek meg, miszerint a hatóságok követelésére elhagyta Kazahsztánt.

Zaharova szerint Moszkva fel van háborodva, miután nem teljesültek Asztana azon ígéretei, hogy Brublevszkij rövid határidőn belül elhagyja Kazahsztánt és soha többé nem térhet oda vissza.

Ez a személy ismételten megjelent Kazahsztán fővárosában és nyilvánvalóan nem azzal a céllal, hogy összeszedje a holmiját és elvigye a családját. Nem is burkoltan diplomáciai fogadásokon vesz részt a nagykövetség vezetőjének minőségében. Tekintettel erre a helyzetre október 4-én bekérették Jermek Koserbajevet, a Kazah Köztársaság nagykövetét az orosz külügyminisztériumba, ahol közölték vele a helyzet tarthatatlanságát

– tájékoztatott Zaharova.

Oroszország arra számít, hogy Kazahsztán – nemcsak a szövetségesi viszony szellemében, de a nemzetiségek elleni uszítást hét évig terjedő börtönnel büntető saját törvényei értelmében – nem hagyja magát megvezettetni a kijevi vezetés által, és lépéseket tesz Brublevszkij végleges kiutasítására – tette hozzá.

Mindemellett Ajbek Szmadijarov kazah külügyi szóvivő korábban arról beszélt, hogy Asztana nem követelte az ukrán nagykövet kiutasítását, Brublevszkij mindössze szabadságra ment.