A nemzeti érdekek védelmével kezdené Meloni

Az olasz miniszterelnöki szék várományosa egy gazdafórumon beszélt először erősen piacpártinak tűnő programjáról.

Giorgia Meloni, Olaszország leendő miniszterelnöke szombaton arról beszélt egy nyilvános fórumon, hogy a nemzeti érdekeket helyezi előtérbe a megugró energiaárak elleni küzdelemben – írja az AP. Az olasz szélsőjobboldali politikus először jelent meg nyilvánosan azóta, hogy pártja a legtöbb szavazatot nyerte el az olaszországi választásokon.

Meloni egy milánói mezőgazdasági vásáron emelkedett szóra szombaton. Az szintén szombati hír, hogy a Gazprom tájékoztatta az ENI olasz energiavállalatot, hogy szombaton nem szállítanak földgázt Olaszországba, ami tovább szűkíti az ellátás biztonságát.

Kapcsolódó
Meloni az országon kívül az európai fősodorhoz csatlakozna, odahaza viszont az orbáni utat járná
Olaszországban elvileg minden adott – a nagy parlamenti többség és a gyenge, megosztott ellenfél is –, hogy a nagyot nyerő jobboldal stabilizálja a hatalmát.

Olaszországnak vissza kell térnie ahhoz, hogy nemzeti érdekeinek védelmével kezdje, ha közös megoldásokat keres

– mondta Meloni  a milánói gazdatalálkozón.

Meloni arról beszélt a gazdák előtt, hogy megvédi az olasz ipart és mezőgazdaságot az emelkedő energiaárak hatásaitól, valamint a koronavírus-járvány és a nyári rekordhőség hatásaitól is.

.Meloni pártja, amely történetileg egy neofasiszta mozgalomban gyökerezik, várhatóan a jobbközép olasz koalíciós kormány legnagyobb pártja lesz Matteo Salvini jobboldali Liga pártjával és az egykori jobbközép Forza Italia mozgalommal együtt, amely Silvio Berlusconi nevéhez fűződik.

Meloni, aki az első nő lesz Olaszország miniszterelnöke, azt mondta a gazdáknak, hogy prioritásai közé tartozik a „Made in Italy” mezőgazdasági márka és az ehhez kapcsolódó ellátási lánc védelme. Ennek célja, hogy csökkentsék az importtól való függést, ugyanakkor minimálisra csökkentsék a kormányzati beavatkozást.

Azt ígértük, hogy az irány egyszerű lesz: ne zavarjuk azokat, akik termelni akarnak, ne zavarjuk azokat, akik jólétet akarnak, nem zavarjuk azokat, akik munkálkodnak, ne zavarjuk azokat, akik fizetést adnak

– ismertette Meloni a piacpártipárti politikai elképzeléseinek sarokköveit.

Mielőtt a leendő miniszterelnök megérkezett volna a Coldiretti fórumára, beszélt Berlusconival is. Közös nyilatkozatuk szerint a találkozó „az erős együttműködés és az egységes szándékok jegyben” zajlott, különösen ami a magas energiaárakkal szemben felépés szándékát illeti.

Olaszország tavaly óta 60 milliárd eurót költött arra, hogy enyhítse a háztartások és az ipar számára a magasabb energiaárak következményeit. A mezőgazdasági fórumot tartó Coldiretti agrárgazdasági szervezet azonban azt állítja, hogy a gazdálkodóknak nyújtott támogatás többnyire adójóváírás volt, és nem közvetlen segítség a villanyszámlák kifizetéshez, amelyek tavaly óta 500%-kal emelkedtek, vagy hozzájárulás a műtrágyaköltségekhez, amelyek 170%-kal emelkedtek.