Ukrajna miatt kevesebbet bombáznak Szíriában az oroszok

Jelentősen csökkent az orosz légierő aktivitása Szíriában az ukrajnai háború kezdete óta – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistaszervezet.

Jelentősen csökkent az orosz légierő aktivitása Szíriában az ukrajnai háború kezdete óta – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistaszervezet. A nagy-britanniai székhelyű, de Szíriában jelentős informátorhálózattal rendelkező civil szervezet abból az alkalomból adott ki összefoglaló jelentést, hogy hét évvel ezelőtt kezdődött Oroszország katonai intervenciója Szíriában.

A február 24-én kezdődött ukrajnai háború miatt az utóbbi hónapokban jelentősen csökkent az orosz légierő aktivitása az országban

– áll a jelentésben.

Oroszország Szíria szövetségesének számít évtizedek óta, de a két ország közötti kapcsolatok szorosabbá váltak a szíriai polgárháború kezdetét követően azzal, hogy Moszkva a Bassár el-Aszad által vezetett szíriai rendszer oldalán avatkozott be.

A 2011-ben demokratikus változásokat követelő tüntetéssorozattal kezdődött szíriai polgárháború áldozatainak száma félmillióra tehető; a konfliktus következtében az ország infrastruktúrája óriási károkat szenvedett, és több millióan elmenekültek.