A Kreml háborúja Giorgia Meloni és Orbán közé állhat

Az olasz parlamenti választásokon győztes Olasz Testvérek (FDi) és a jobbközép koalíció vezetője szerint az ukrán nép szabadságharcot vív.

Az olasz parlamenti választásokon győztes Olasz Testvérek (FDi) és a jobbközép koalíció vezetője szerint az ukrán nép szabadságharcot vív. A Volodimir Zelenszkij elnöknek írt Twitter-üzenetében a miniszterelnök-jelölt arra buzdította az ukrán elnököt, hogy legyen erős, őrizze meg rendíthetetlen hitét. Üzenete végére Giorgia Meloni beillesztett egymás mellé egy olasz és egy ukrán zászlót, írta meg az MTI.

Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI – A hétvégi olasz választásokon győzelmet arató Georgia Meloni, és Orbán Viktor magyar miniszterelnök Brüsszelben 2021. június 23-án.

Az Olasz Testvérek elnöke arra reagált, hogy amikor Zelenszkij gratulált győzelméhez, köszönetet mondott az olaszok eddigi támogatásáért és jelezte, együttműködésre számít az új olasz kormánnyal is. A választásokon győztes szövetség másik párt, a Matteo Salvini vezette Liga szankciók helyett a béke előmozdítását sürgeti. Silvio Berlusconi, a Hajrá Olaszország (FI) elnöke pedig utolsó kampányvideójában Vlagyimir Putyin orosz elnök mellett állt ki, de a háború kezdete óta Olaszország háromszor küldött Kijevnek fegyvereket, amit mindhárom párt megszavazott.

Korábban az Euronews írt arról, hogy bár Orbán Viktor sok szempontból szövetségesének tekintheti Giorgia Melonit, a háború ügyében biztos, hogy nem számíthat rá, mert az olasz politikus eltávolodott az európai szélsőjobb alapvetően Moszkva-barát irányvonalától, már kampányában is jelezte, az Ukrajna elleni orosz agresszió a nyugati nemzeteket fenyegeti, amelynek nagy nyertese Kína lehet.