Legalább 15 ember meghalt, amikor egy neonáci férfi tüzet nyitott egy orosz iskolában

Köztük 11 gyerek.

Fegyveres tüzet nyitott egy iskolában az oroszországi Izsevszk városában. Az orosz hatóságok szerint legalább 15 ember meghalt, köztük 11 gyerek és legalább huszonnégyen megsebesültek.

A lövöldözés a 88-as iskolában történt, ahol közel 1000 diák tanul és 80 tanár dolgozik. A rendőrség közlése szerint egy Artem Kazancev nevű férfi nyitott tüzet az iskolában, ahol korábban tanult. A fegyveres állítólag öngyilkos lett, az orosz hatóságok csak egy videót mutattak róla, hogy fekszik a földön, a fekete ruháján piros horogkereszt van. A rendőrség a harmincas éveiben lévő férfi neonáci kapcsolatait vizsgálja.

Andrej Korotkov / EPA / MTI – Rendőrök az Oroszországi Föderációhoz tartozó Udmurtföld fővárosa, Izsevszk 88-as számú iskolája előtt, ahol több gyerek is életét vesztette a fegyveres támadásban 2022. szeptember 26-án.

A hatóságok szerint a férfi korábban kezelték „pszicho-neurológiai” intézetben. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője terrortámadásnak nevezte az esetet.

Az Interfax által idézett jelentés szerint az Orosz Föderáció oktatási minisztere, Szergej Kravcov a szövetségi minisztérium egy csoportját küldte a régióba. Az Udmurt Köztársaság oktatási minisztere már a helyszínen van.

A több mint félmilliós lakosú Izsevszk Udmurtföld fővárosa. Az Uráltól nyugatra fekvő település komoly nehézipari és hadiipari központ.

Maria BAKLANOVA / Kommersant Photo / AFP

(Cikkünk folyamatosan frissül.)