Kaszparov azt reméli, Ukrajna mattolja Putyint

A száműzetésben élő Garri Kaszparov a Válasz Online-nak azt mondja, csak a Putyin-rezsim bukása után térhet haza, ám ez nem lehetséges az ukrajnai katonai vereség előtt, így mindent e célnak kell alárendelni.

A száműzetésben élő Garri Kaszparov a Válasz Online-nak azt mondja, csak a Putyin-rezsim bukása után térhet haza, ám ez nem lehetséges az ukrajnai katonai vereség előtt, így mindent e célnak kell alárendelni. A 2005 óta politizáló sakkvilágbajnok, egykori világelső az egyik legismertebb orosz ellenzéki Nyugaton; az Egyesült Államokban és Horvátországban él. Szerinte a háború igazolja mindazt, amit korábbi könyvében írt a Putyin-rendszer veszélyeiről,

Oroszország olyan állapotban van, mint Németország 1943-44 körül. Ukrajna a vérét adja, de ennek árát mindannyian megfizetjük majd – éveken, ha nem évtizedeken át –, mert nőni fog az oroszok elleni gyűlölet.

Eric PIERMONT / AFP

Garri Kaszparov szerint Ukrajna győzelme az egyetlen esélyük arra, hogy megszabaduljanak a „putyini fasizmustól”, amellyel szemben a Nyugat sokáig impotens volt, noha végig nyíltan beszélt saját terveiről.

Nem véletlen, hogy Sztálin és Rettegett Iván a példaképe – ők is a törvény fölött álltak.

A nyugati szankciók az oroszok nagy részének kényelmetlenek, de Putyin propagandája 22 éve működik, ezért nem azok kiterjesztése a legfontosabb, hanem annak kimondása, hogy azok addig nem szűnnek meg, míg egész Ukrajna fel nem szabadul, a háborús bűnösöket nem állítják bíróság elé. Szerinte egy diktatúra  ellen az erkölcs az egyetlen hatásos fegyver, ezért kezdett politizálni 2005-ben, amikor

Oroszország valahol ott tarthatott, mint Magyarország 2022-ben. Elbábozták, hogy rivalizálhatunk velük, de abban a pillanatban, ahogy veszélyt éreztek, rögtön levettek mindenkit a tábláról.