Gyilkossági kísérlet miatt vádat emeltek Salman Rushdie merénylője ellen

Az indiai születésű írót pénteken késelték meg egy pódiumbeszélgetésen. Jelenleg lélegeztetőgépen van, és egyik szemét valószínűleg el fogja veszíteni.

Gyilkossági kísérlet és testi sértés miatt vádat emeltek Hadi Matar ellen, aki egy New York-i pódiumbeszélgetésen megkéselte Salman Rushdie indiai születésű brit-amerikai írót – írja az MTI.

Az ügyészség közleményében azt írta, vizsgálja, hogy milyen tervezés és előkészületek előzték meg a támadást, és lehet-e bővíteni a vádpontokat. A hatóságok Matar közösségi oldalakon folytatott tevékenységének átvizsgálása során arra jutottak, hogy a férfi szimpatizált a síita szélsőségességgel és az iráni Forradalmi Gárdával. A merénylő Kaliforniában született, és nemrég költözött New Jersey-be. A támadáskor hamis jogosítvány volt nála, pontos indítékát egyelőre nem tudni.

Rushdie-t a fején és a hasán érték a késszúrások. A 75 éves írót máj-, ideg- és szemsérülésekkel vitték kórházba, egyik szemét valószínűleg el fogja veszíteni, jelenleg lélegeztetőgépen van. Az író ellen 1989-ben Irán akkori legfőbb politikai és vallási vezetője, Ruhollah Khomeini ajatollah fatvát adott ki, melyben a megölésére szólított fel az egy évvel korábban megjelent, Iránban istenkáromlás miatt betiltott könyve, a Sátáni versek miatt. Rushdie fejére több millió dolláros vérdíjat tűztek ki, így évekig bujkálnia kellett.

Kapcsolódó

Az iráni állam évek óta próbálja távol tartani magát a Rushdie elleni fatvával összefüggő ügyektől, de az író változatlanul ellenségnek számít az országban. Egy félállami vallásos alapítvány 2012-ben 2,8 millióról 3,3 millió dollárra emelte a fejére kitűzött vérdíjat. Az országban hivatalosan nem reagáltak a Rushdie elleni merényletkísérletre, de az állami befolyás alatt álló, keményvonalas lapok méltatták a támadót.

Ezernyi gratuláció annak a bátor és kötelességtudó embernek, aki megtámadta a hitehagyott és gonosz Salman Rushdie-t New Yorkban

– írta például szombaton a Kajhán című iráni lap, melynek főszerkesztőjét a legfőbb vallási és politikai vezető nevezi ki. A lap hozzátette,

meg kell csókolni annak a kezét, aki kitekeri Isten ellenségeinek a nyakát.

A Vatan Emrúz című lap Kés Salman Rushdie nyakában címmel számolt be a támadásról, a Horaszán című napilap pedig azt írta, hogy a sátán úton van a pokolba.

A támadás óta számos nyugati politikai vezető, a többi között a brit miniszterelnök és a német kancellár is megdöbbenésének adott hangot a támadás miatt, és együttérzését fejezte ki Rushdie-nak.