Magyar barátja szerint Mihail Gorbacsov testvérháborúnak tartja az inváziót

Az utolsó szovjet vezető régi magyar barátja, Zolcer János azt mondta a Blikknek, elég gyakran beszél Mihail Gorbacsovval, aki a kezdetektől határozottan elítéli a háborút, amit így is nevez, noha ezért egyébként súlyos büntetés járna.

Az utolsó szovjet vezető régi magyar barátja, Zolcer János azt mondta a Blikknek, elég gyakran beszél Mihail Gorbacsovval, aki a kezdetektől határozottan elítéli a háborút, amit így is nevez, noha ezért egyébként súlyos büntetés járna. Mihail Gorbacsov szerint ez egy testvérháború. Az ő apja orosz, az anyja ukrán, ilyen helyzetben rajta kívül még milliók vannak – emlékeztetett a tévés producer.

Az orosz propaganda gyakran a volt pártfőtitkárt támadja, mondván, ő verte szét a birodalmat. Putyin már vissza se hívja. Amikor az orosz elnök elindította a háborút, érvként azt állította, az USA megígérte, a NATO nem terjeszkedik tovább Oroszország felé. Zolcer János megkérdezte erről Gorbacsovot, aki azt mondta, ha ígértek is valamit, azt legfeljebb neki tehették volna, de ilyen nem történt.

Malte Ossowski/SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP

Gorbacsov egyébként hónapok óta kórházban van, nagyon elkeseredett, csalódott, alig várja, hogy újra találkozzon elhunyt feleségével – tette hozzá a producer, aki korábban Gorbacsov titkai címmel könyvet is írt. Kettejük barátsága akkor mélyült el, amikor dokumentumfilmet forgattak a világpolitika nagy alakjairól, köztük Gorbacsovval és idősebb George Bush amerikai elnökkel, akivel egyébként szinte napra pontosan 31 éve, 1991. július 31-én írták alá Moszkvában a hadászati támadó fegyverek csökkentéséről szóló START-megállapodást.