Franciaország és Szaúd-Arábia szorosabban tervez együttműködni az ukrajnai háború következményeinek kezelésében

Fokozni kívánja együttműködését Franciaország és Szaúd-Arábia az ukrajnai háború nemzetközi hatásainak enyhítése érdekében - emelte ki a francia elnöki hivatal Emmanuel Macron államfő és Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös párizsi megbeszéléséről pénteken kiadott közleményében.

Fokozni kívánja együttműködését Franciaország és Szaúd-Arábia az ukrajnai háború nemzetközi hatásainak enyhítése érdekében – emelte ki a francia elnöki hivatal Emmanuel Macron államfő és Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös párizsi megbeszéléséről pénteken kiadott közleményében.

Hasonló bejelentést tett az előző esti munkalátogatásról való távozása után kiadott nyilatkozatában a szaúdi herceg, aki szerint a két ország közötti stratégiai partnerséget és együttműködést tovább kell erősíteni.

MUSTAFA YALCIN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Macron a párizsi közlemény szerint hangsúlyozta annak fontosságát, hogy szélesítsék a nemzetközi energiabeszerzési lehetőségeket. Az együttműködés révén az európai országok számára javulhatnak az energiahordozók beszerzésének feltételei – állapították meg ezzel kapcsolatban hírügynökségek. A közel-keleti olajkitermelés növelésével csökkenthető lenne a nyersolaj világpiaci ára is, de Szaúd-Arábia ennek egyelőre ellenáll, a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetén (OPEC) belüli megállapodásokra hivatkozva.

Szaúdi részről ez volt az első hivatalos látogatás Franciaországban azóta, hogy 2018-ban az ismert ellenzéki újságírót, Dzsamál Hasogdzsit Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán máig nem tisztázott körülmények között meggyilkolták. A francia elnöki hivatal közleménye szerint Macron a megbeszélésen felvetette az emberi jogok helyzetét is Szaúd-Arábiában.

Mindezek mellett a párizsi találkozón szó esett arról is, hogyan lehetne újra életet lehelni az iráni nukleáris megállapodásba, és a francia elnök méltatta Szaúd-Arábia erőfeszítéseit a jemeni polgárháborús konfliktus tartós megoldása érdekében – derül ki a közleményekből.

(MTI)