Felakasztottak egy japán tömeggyilkost

Tomohiro Kato az ország történetének egyik legvéresebb merényletét hajtotta végre 25 évesen, hét embert gyilkolt meg.

Japánban kivégeztek egy 39 éves férfit, aki hét embert gyilkolt meg Tókióban 2008-ban – írta a BBC. Tomohiro Kato az ország történetének egyik legvéresebb merényletét hajtotta végre 25 évesen, amikor egy teherautóval a sétálók közé hajtott a főváros forgalmas Akihabara nevű bevásárló negyedében.

A gázolás három halálos áldozatot követelt, majd kiszállva a járműből, további négy embert késelt halálra, és nyolc személyt megsebesített. A merénylet után Japánban tovább szigorították a fegyverviselési szabályokat.

JIJI PRESS / AFP

A tettest a helyszínen fogták el a rendőrök, a büntetőper során beismerte tettét. Az akciót azért követte el, mert az online térben zaklatták.

Tomohiro Katót kedden felakasztották egy tókiói büntetés-végrehajtási intézetben. Idén ez volt az első kivégzés a szigetországban. Tavaly decemberben három elítéltet akasztottak fel, és több mint száz ember vár ítéletet végrehajtására a halálsoron.

Japán továbbra is ellenáll a halálbüntetés eltörlésére irányuló nemzetközi nyomásnak – írta az eset kapcsán a 444.hu. A foglyok általában évekig várnak a kivégzésre, és csak órákkal korábban értesítik őket. Emiatt két halálraítélt 2021-ben beperelte a kormányt, arra hivatkozva, hogy ez a gyakorlat „embertelen” és alkotmányellenes, mivel nem ad elég időt az elítélteknek arra, hogy kapcsolatba lépjenek az ügyvédjükkel és fellebbezést nyújtsanak be a kivégzési parancs ellen.

A halálbüntetést általában többszörös gyilkossági ügyekben szabják ki, a gyakorlatot a nemzetközi emberi jogi szervezetek régóta bírálják az általa okozott lelki gyötrelem miatt.