Kanadába utazott Ferenc pápa, hogy bocsánatot kérjen az őslakosoktól

Az országban több mint 150 ezer gyermeket szakítottak el családjától, és helyeztek el bentlakásos iskolákban.

Kanadába érkezett vasárnap Ferenc pápa bűnbánati zarándoklatra, amelynek során várhatóan ismét bocsánatot kér a katolikus egyháznak a bentlakásos iskolák által okozott tragédiákban betöltött szerepéért. A hatnapos látogatásra érkező egyházfőt a repülőtéren Justin Trudeau miniszterelnök és az inuit származású Mary May Simon, Kanada első őslakos főkormányzója várta. A program szerint a pápa hétfőn Edmontonban ellátogat egy egykori bentlakásos iskolába, ahol bocsánatkérő beszédet tart, és őslakosokkal találkozik.

Kanadában bő egy évszázad alatt több mint 150 ezer őslakos gyermeket szakítottak el a családjától, és helyeztek el bentlakásos iskolában. Sok gyermek éhen halt, verték őket és szexuális visszaélés áldozatai voltak egy olyan rendszerben, amelyet a Trudeau által létrehozott Megbékélési Bizottság kulturális népirtásnak nevezett. A több mint 130 ilyen iskolában becslések szerint akár hatezer gyermek is az életét veszíthette. A 2021-ben ezen intézmények közelében feltárt több mint ezerháromszáz sír valósággal sokkolta az országot.

Az őslakos szervezetek szavaknál jóval többet várnak el, szeretnének betekinteni a katolikus egyház levéltáraiba, hogy megtudják, mi történt azokkal a gyermekekkel, akik soha nem tértek vissza a bentlakásos iskolákból. A visszaélések elkövetőinek felelősségre vonását és kártérítést követelnek a túlélők számára, továbbá a Vatikáni Múzeumokban kiállított őslakos műtárgyak visszaszolgáltatását.

Jelenleg Kanadában az őslakos népek a lakosság öt százalékát teszik ki. Az inuitokat évtizedeken át erőszakos beolvasztásnak tették ki, egyebek mellett az állam által alapított és támogatott, de többségében a katolikus egyház által vezetett bentlakásos iskolák rendszere által.

Ferenc pápa azt is közölte: szeretne Ukrajnába utazni, hogy közreműködhessen az általa sűrűn bírált, öt hónapja tartó háború lezárásában. (MTI)