Elszabotálták a pártok Draghi túlélését, bukhat az olasz kormány

Berlusconiék, Salviniék és az Öt Csillag Mozgalom se szavazott, így az olasz kormányfő mögött nem maradt határozott többség, előrehozott választás jöhet.
Kapcsolódó cikkek

Mario Draghi olasz miniszterelnök megnyerte a bizalmi szavazást a felsőházban, a szenátusban szerdán, de a három fő koalíciós párt megtagadta a részvételt a szavazáson, amivel gyakorlatilag aláásta a kormány jövőjét – írja az MTI. Az indítványban arra kérték a házat, hogy hagyja jóvá Draghinak azt a beszédét, amiben egyebek között egységet követelt koalíciós szövetségeseitől.

A szavazás során 95-en támogatták, 38-an ellene szavaztak. Több tucat szenátor azonban távol maradt a voksolástól.

Ez a helyzet azt jelentheti, hogy feloszlatják a parlamentet, és előrehozott választások várhatók, mivel Draghi elveszítette a koalíció három fontos tagjának támogatását:

Az FI és a Liga törvényhozói nem vettek részt a szavazáson. Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) szenátorai szintén nem szavaztak, de az ülésteremben maradtak, nyilvánvalóan azért, hogy megakadályozzák a határozatképtelenséget.

Draghi nemzeti egységkormánya a múlt héten került válságba, miután a kormánykoalíció fontos részét képező M5S nem támogatta a kormányt egy rendeletről szóló bizalmi szavazáson. A miniszterelnök benyújtotta lemondását, de Sergio Mattarella államfő nem fogadta el, és felkérte a kormányfőt, hogy forduljon a parlamenthez, és mérje fel a politikai erőviszonyokat.

Szerdán kora reggel a miniszterelnök azt mondta a szenátusban, hogy a végrehajtó hatalom számára „az egyetlen út” a „bizalmi paktum újjáépítése”, amire alapult. A kormánykoalíció jobbközép pártjai azonban – élükön a Ligával és a Hajrá, Olaszországgal – ezt gyakorlatilag elutasították, és felszólították Draghit, hogy alakítson új kormányt az M5S nélkül.

Draghi reggel azt mondta, hogy megpróbálja folytatni a nemzeti egységkormányzást, mivel nem hagyhatta figyelmen kívül a különböző szférákból – többek között az üzleti élet vezetőitől, az egyetemi dékánoktól és az önkéntes szövetségektől – érkező, őt maradásra felszólító hangokat.