Leállt a gázszállítás az Északi Áramlat I. gázvezetéken

Hétfőn megkezdték az orosz gázt Németországba szállító legnagyobb gázvezeték, az Északi Áramlat I.

Hétfőn megkezdték az orosz gázt Németországba szállító legnagyobb gázvezeték, az Északi Áramlat I. éves karbantartását. A gázszállítás ezen a vonalon így várhatóan tíz napra leáll, de európai kormányok és vállalatok attól tartanak, hogy az ukrajnai háború miatt a leállást az oroszok akár meg is hosszabbíthatják.

Az Északi Áramlat 1 vezeték évente 55 milliárd köbméter gázt szállít Oroszországból Németországba a Balti-tenger alatt. A karbantartás papírforma szerint július 11-től 21-ig tart.

Az üzemeltető Nord Stream AG megerősítette, hogy a leállás a tervek szerint reggel hatkor kezdődött, és a gázáramlás néhány órával később nullára csökken.

A múlt hónapban Oroszország a csővezeték teljes kapacitásának 40 százalékára csökkentette a forgalmat, a német Siemens Energy által Kanadában karbantartott berendezések késedelmes visszatérésére hivatkozva.

Robert Habeck német gazdasági miniszter szerint Németországnak szembe kell néznie azzal a lehetőséggel, hogy Oroszország a tervezett karbantartási időszakon túl felfüggeszti a gázáramlást az Északi Áramlat 1-en keresztül.

Németország és Csehország hétfőn közös nyilatkozatot írt alá, amelyben vállalják, hogy leküzdik az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függőséget, és felgyorsítják az alacsony széndioxid-kibocsátású energiára való átállást, mivel a csökkenő orosz gázimport veszélyezteti az ellátás biztonságát Európa-szerte.