Ukrajna lakosságának egyharmada kényszerült otthona elhagyására

Ukrajna februári megszállása óta mintegy 7,1 millió ember kényszerült elhagyni az otthonát az ország területén belül.

Ukrajna februári megszállása óta mintegy 7,1 millió ember kényszerült elhagyni az otthonát az ország területén belül – írta a The New York Times.

A Guardian közben a ENSZ menekültügyi szervezetének szerdai bejelentére hivatkozva azt írta, hogy február 24-e óta 8,793 millió ember lépte át Ukrajna határát a háború kezdete óta. Az európai országokban regisztrált ukrajnai menedékkérők száma 5,640 millió ember.

Donyeck kormányzója, Pavlo Kirilenko eközben menekülésére szólította fel a térség 350 ezres lakosságát  a friss halálesetekről és sérülésekről szóló jelentések miatt.

Ez a második világháború óta nem látott mértékű menekülthullámot jelent.

Míg a háború kezdetén az ország nagy részén megmozdult a lakosság, addig a menekültek nagy része ma inkább Ukrajna keleti részéről érkezik, mivel ez a terület vált a konfliktus középpontjává.

A civilek általában vonatokra és buszokra szállva özönlenek Kelet-Ukrajna városaiból a nyugati országrész és a főváros, Kijev viszonylagos biztonságát keresve. Sokan humanitárius konvojokban távoztak a lakóhelyükről, mások gyalogosan távoztak, sokszor szó szerint az életükért futva.

A The New York Times azt írja, hivatalosan ugyan mindössze hárommillió embert tartanak nyilván belső menekültként, de a valós szám ennek több mint kétszerese. Ennek oka, hogy nem minden belső menekült regisztráltatja magát, vállalva ezzel, hogy a menekültügyi ellátások jó részéből kimaradnak.

Az állam sok helyen nem állt készen a lakóhelyüket elhagyni kényszerülő személyek ilyen nagy mértékű befogadására

– mondta Vitalij Muzicsenko, Ukrajna szociálpolitikai miniszterhelyettese a héten tartott sajtótájékoztatóján, ahol új terveket jelentett be a belső menekültek állami segélyre történő regisztrációjával kapcsolatban.

Az ENSZ szakértői szerint a belső menekültek többsége – hasonlóan a több menekülthöz – elsősorban nő és gyermek. Ők nem ritkán olyan alapvető szükségleteiket sem tudják kielégíteni, mint a víz, az élelmiszer és más alapvető fogyasztási cikkek.