Ferenc pápa elítélte a mesterséges terhességmegszakításokat

A pápa emellett arról is beszélt, míg az egészsége engedi, nem mond le egyházfői tisztségéről.

A hétvégén exkluzív interjút adott a Reutersnek Ferenc pápa, melyben beszélt egészségi állapotáról, a Moszkvába és Kijevbe tervezett lehetséges látogatásokról és az abortuszjogok körül kialakult vitáról is.

Az MTI által szemlézett beszélgetésben Ferenc pápa kijelentette, hogy bár nem tervez a közeljövőben lemondani, nem zárja ki annak a lehetőségét sem, hogy visszalép egyházfői pozíciójából, ha egészségügyi állapota miatt már alkalmatlanná válik feladatai elvégzésére. Ez azonban, mint fogalmazott, „Isten tudja”, mikor következik be. A pápa ezzel együtt tagadta azt a híresztelést, hogy rákos volna, úgy kommentálta a dolgot, hogy neki legalábbis nem szóltak róla az orvosok.

A 85 éves egyházfőnek térdproblémák miatt le kellett mondania a július elején esedékes kongói és dél-szudáni látogatását, a hónap végi kanadai útja azonban változatlanul tervben van. Mint mondta, szeptemberben Kijev és Moszkva lehet a következő úti cél. A Vatikán már korábban felvette a kapcsolatot az orosz külügyminisztériummal, Moszkva szerint azonban nem volt megfelelő az időzítés.

„Azt reméltem, hogy az orosz elnök utat nyithat számomra, hogy a békét szolgálhassam ott is” – mondta a pápa, hozzátéve, hogy nagyon szeretne Kijevbe is ellátogatni, de először Moszkvába volna jó eljutni, hogy megpróbálhasson valahogy segíteni a helyzeten.

Az interjúban szóba került az is, hogy az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága szövetségi szinten szüntette meg az abortuszjofok védelmét. Ennek kapcsán a pápa tartózkodott a határozott állásfoglalástól, arra hivatkozva, hogy nincs elég információja a bíróság többségi véleményéről ahhoz, hogy hiteles véleményt formálhasson. A mesterséges terhességmegszakítást azonban általánosságban elítélte, és egy bérgyilkos felbérléséhez hasonlíttotta.

Kérdem én, legitim-e, helyes-e megszüntetni egy emberi életet azért, hogy ezzel megoldjunk egy problémát?

– elmélkedett az egyházfő.