Kuleba: Bízunk benne, hogy Magyarország felülvizsgálja az energiaszállításokkal kapcsolatos álláspontját

Magyarul jelent meg interjú az ukrán külügyminiszterrel.

Vannak vörös vonalak, amelyeket nem lehet átlépni, ezek közé tartoznak a személyeknek címzett sértések. Amit például Kövér László parlamenti elnök mondott néhány nappal ezelőtt, az teljes mértékben elfogadhatatlan a nemzetek közötti kommunikációban

– mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a hvg.hu-nak adott interjújában, amely csütörtökön jelent meg.

A külügyminiszter ebben az ukrajnai helyzethez való magyar hozzáállást három aspektusból értékelte:

Az interjúban szó volt még többek mellett Ukrajna EU-csatlakozási szándékáról. Kuleba erről azt mondta, nem számít gyorsított eljárásra, minden a szabályok szerint történik. Számukra, mint mondta, a tagjelöltség azt jelentené, hogy Ukrajna végleg lehorgonyzott Európában. Egy ilyen döntés szerinte a szomszédok és egész Európa javát is szolgálná, hiszen éppen az előbbiek szeretnék a legjobban, ha Ukrajna európai államként fejlődhetne tovább. Másfelől jelezte, hogy a következő két hétben meg kell győzniük az euroszkeptikusokat, hogy ne „különleges megoldást”, azaz ál- és félmegoldásokat ajánljanak Ukrajnának, hanem támogassák a tagjelölti státus megadását.

A NATO-tagságról Kuleba azt mondta a lapnak, hogy mint cél, továbbra is része az alkotmánynak, és változatlanul napirenden van. Ám míg az agresszió kezdete után az unió félig kinyitotta az ajtaját, a NATO-ban semmi sem változott, nincs előrelépés a csatlakozás felé. Ez az ukrán külügyminiszter szerint olyan realitás, amit figyelembe kell venni.

A lap rákérdezett azokra a sokasodó kárpátaljai panaszkra is, amelyek szerint félő, hogy megromlik az ott élő ukránok és magyarok viszonya, az ukránok ugyanis a helyi magyarokon töltik ki a hivatalos budapesti politika miatti dühüket. Kuleba erre úgy reagált, hogy üggetlenül a nemzetiségi hátterétől mindenki ukrajnai, amit az is bizonyít, hogy magyar nemzetiségű katonák is harcolnak a fronton, mert Ukrajnát tartják hazájuknak, és meg akarják azt védeni.

Biztos vagyok abban, hogy az ukránok és a magyar származású ukrán állampolgárok közti nézeteltérésekről szóló hírek túloznak, én nem is tudok semmiféle komoly incidensről

– fogalmazott az ukrán külügyminiszter hozzátéve, hogy nagyra értékelik az összes Ukrajnában élő nemzetiséget, mert ők is a társadalom részét képezik, ahogy az ukrán kisebbség is részét képezi a magyar, a román, a lengyel vagy a szlovák társadalomnak.

Kuleba a belengetett hetedik európai uniós szankciócsomagról is beszélt az interjúban. Az előzményeket látva ugyan nem számít gyors eredményre, de azt szeretnék, ha a hetedik csomagban tovább szűkítenék az orosz árucikkek exportját, és bővítenék a szankciókkal sújtott személyek listáját. Erre szerinte az oligarchák mellett fel kell venni az állami vállalatok vezetőit, különösen azokat, akik a hadsereg megrendeléseit elégítik ki. Ezen kívül szerinte be kell zárni az eddigi büntetőintézkedések hatékonyságát csökkentő kiskapukat.