Ukrán főügyész: További 48 orosz katona áll bíróság elé háborús bűnök miatt

Irina Venediktova, Ukrajna főügyésze azt mondta, hogy hétfőn mintegy 13 ezer orosz feltételezett háborús bűnös ügyben folytattak vizsgálatot.

Irina Venediktova, Ukrajna főügyésze azt mondta, hogy hétfőn mintegy 13 ezer orosz feltételezett háborús bűnös ügyben folytattak vizsgálatot. A CNN tudósítása szerint Venediktova a davosi Világgazdasági Fórumon beszédében azt mondta, hogy további 48 orosz katonát háborús bűnökkel vádolnak. Erről azután beszélt, hogy a kijevi bíróság életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte Vadim Shishimarint a 62 éves fegyvertelen civil, Olekszandr Selipov meggyilkolásáért.

Venediktova azt mondta:

Az ukrán tisztviselők mintegy 600 gyanúsítottat azonosítottak, akikről feltételezhető, hogy háborús bűnökben vettek részt – mondta, miközben két, három személyt érintő ügyben már folyamatban van a bírósági eljárás.

Venediktova szerint minden bizonyíték arra utal, hogy az orosz katonai és politikai elit feltétel nélkül visszatért az erőszak brutális háborús taktikájához. Miint mondta, a polgári lakosságot és a polgári objektumokat – beleértve a kórházakat, oktatási létesítményeket és lakóépületeket – széles körben és szisztematikusan célozzák meg.

Azt mondta, hogy az orosz erők által a csapata által dokumentált jogsértések „kimondhatatlan, szándékos kegyetlenségnek és civilek elleni erőszaknak minősülnek”. Hozzátette:

Ez különösen szembetűnő azokon a területeken, amelyek a háború frontvonalában álltak, és gyakorlatilag vágóhíddá váltak.

Azt mondta, 4600 civil halt meg a háború következtében, köztük 232 gyerek, de figyelmeztetett, hogy a valós szám valószínűleg magasabb.