Konfliktuszónába utazott az indiai miniszterelnök

Modi látogatása előtt pár nappal egy pakisztáni öngyilkos különítmény tagjai akartak szabotázsakciót elkövetni.

Kasmír India ellenőrizte térségébe látogatott helyi idő szerint vasárnap Narendra Modi indiai miniszterelnök, aki beszédében a vitatott hovatartozású térség gazdasági felvirágoztatására tett ígéretet.

A miniszterelnök beszédében befektetéseket ígért a régióban, és méltatta a 2019 óta ott zajló, példa nélküli fejlesztési munkálatokat (útja során több építkezést is meglátogatott), azonban a bizonytalan politikai helyzetre nem tért ki.

A látogatásra szigorú biztonsági intézkedések közepette került sor. Pénteken a hatóságok arról számoltak be, hogy tűzharcban végeztek három fegyveres gerillával, akik a tájékoztatás szerint egy pakisztáni öngyilkos különítmény tagjai voltak, s Modi látogatásán akartak szabotázsakciót elkövetni.

Kasmírban a konfliktus azt követően éleződött ki, hogy 2019-ben Újdelhi megfosztotta Kasmír indiai felügyelet alatt álló részét széles körű autonómiájától, eltörölte alkotmányát, és két külön szövetségi kerületre – Ladakra, valamint Dzsammu és Kasmírra – osztotta fel.

Eltörölték továbbá a kasmíriak kiváltságait a területen történő ingatlanszerzésre és vállalkozásokra. A módosítást Újdelhi Kasmír gazdasági fejlesztésével indokolta,

ám a zömében muszlim helyiek azt vetik a kormány szemére, hogy a hindu állampolgárokat ösztönzi a letelepedésre.

India Kasmíron Pakisztánnal és – kisebb mértékben – Kínával osztozik. A nukleáris fegyverekkel rendelkező két szomszédos ország, India és Pakisztán között az 1947-es függetlenné válás és Pakisztán megalakulása után szinte rögtön háború robbant ki Kasmír birtoklásáért, később pedig további háborús incidensek is történtek.

(MTI)