Hónapok helyett akár hetek alatt uniós tagjelölti státuszt kaphat Ukrajna

Ursula von der Leyen át is adott egy kérdőívet az ukrán elnöknek.

Pénteken az ukrán fővárosba látogatott Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, aki többek között elment a főváros közelében található Bucsába, hogy megtekintse az oroszok által meggyilkolt civil áldozatok tömegsírjait.

Ezt követően közös sajtótájékoztató tartott Volodimir Zelenszkijjel, és átadott az ukrán elnöknek egy kérdőívet, amely elősegítheti, hogy Ukrajna európai uniós tagjelölti státuszt kapjon. Von der Leyen elmondta, támogatják azt, hogy az alapesetben hónapokig tartó folyamat, vagyis az, amíg valaki eléri a tagjelöltséget, most akár hetek alatt végbe menjen. Zelenszkij kijelentette, hogy egy hét alatt ki fogják tölteni a kérdőívet.

Josep Borrell, az EU külügyi főtárgyalója a sajtótájékoztatón hozzátette, hogy több mint 7 millió eurót különítettek el Ukrajna támogatására a háborús bűnök bizonyítékainak összegyűjtésében és a Nemzetközi Büntetőbíróságnak történő bemutatásában – írja a BBC. Borrell azt is megemlítette, hogy az EU-küldöttek hamarosan visszatérnek a fővárosba, és feltételezése szerint a nagykövetségek is követni fogják a példát.