S-300-as légvédelmi rendszerek érkeztek Szlovákiából Ukrajnába

Pénteken Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökével együtt Kijevbe utazik Eduard Heger szlovák miniszterelnök is, aki az odaúton megerősítette, hogy elküldték Ukrajnába azokat az S-300-as, szovjet típusú légvédelmi rendszereket, amelyeket korábban már felajánlottak, amelyekért cserébe a NATO-tagországok kompenzációt ajánlanak fel Szlovákiának.

Pénteken Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökével együtt Kijevbe utazik Eduard Heger szlovák miniszterelnök is, aki az odaúton megerősítette, hogy elküldték Ukrajnába azokat az S-300-as, szovjet típusú légvédelmi rendszereket, amelyeket korábban már felajánlottak, amelyekért cserébe a NATO-tagországok kompenzációt ajánlanak fel Szlovákiának. Sajtóhírek szerint azóta már meg is érkezett a küldemény a célországba.

Heger szerint ez nem jelenti azt, hogy Szlovákia részese lett a fegyveres konfliktusnak, hanem „egy felelősségteljes döntés, amellyel a Szlovák Köztársaság, mint a békét, a szabadságot és az emberi jogok védelmét szorgalmazó ország, tisztán védelmi rendszer formájában segítséget nyújt Ukrajnának és ártatlan állampolgárainak, miközben hiszünk abban, hogy ez a rendszer segít megmenteni minél több ártatlan életet a Putyin-rezsim újabb agressziója elől”.

Eduard Heger kijevi útjának köszönhetően Orbán Viktor lesz az egyetlen olyan kormányfő a Visegrádi Négyek országai közül, aki nem látogatott el az ukrán fővárosba, hogy Volodimir Zelenszkijjel találkozzon.

(Paraméter)