Azonnali vizsgálatot indítanak az ukránok, hogy kiderítsék, tényleg kínozzák-e az orosz hadifoglyokat

Az interneten elkezdett terjedni egy videó, amelyen állítólag az látható, hogy ukrán katonák térden lövik a látszólag orosz foglyokat egy Harkiv régióban végrehajtott hadművelet során.

Az interneten elkezdett terjedni egy videó, amelyen állítólag az látható, hogy ukrán katonák térden lövik a látszólag orosz foglyokat egy Harkiv régióban végrehajtott hadművelet során. A felvételen az is elhangzik az állítólagos ukrán katonák szájából, hogy elfogtak egy orosz felderítőcsapatot, amely Olhovkában tevékenykedett.

Olekszij Aresztovics elnöki tanácsadó vasárnap egy, a Youtube-on közzétett videóban azt mondta, hogy az ukrán kormány nagyon komolyan veszi a helyzetet és azonnali vizsgálatot indít, hogy kiderítse, mi igaz a történtekből.

Mi egy európai hadsereg vagyunk, és nem gúnyolódunk a hadifoglyokon. Ha ez valóban megtörtént, az teljesen elfogadhatatlan viselkedés.

Aresztovics a CNN szerint később hozzátette, hogy a foglyokkal a Genfi Egyezménynek megfelelően bánnak, bármilyen személyen indítékuk is legyen az őket elfogó katonáknak.

A CNN-hez eljuttatták Valerij Zaluzsnyijnak, az ukrán fegyveres erők vezetőjének nyilatkozatát is. Bár a közleményben közvetlenül nem utaltak az incidensre, Zaluzsnyij azt állította, hogy „az ukrán védelmi erők hiteltelenítése érdekében” az ellenség filmezi és terjeszti a beállított videókat. Hangsúlyozta, hogy az ukrán fegyveres erők és más legitim katonai alakulatok katonái szigorúan betartják a nemzetközi humanitárius jog normáit és arra kérte a sajtót, hogy csak a hivatalos forrásokban bízzon.

Az egyelőre nem világos, hogy melyik ukrán egység lehet az érintett – már ha érintett. A felvételen a katonák egyaránt használják az ukrán és az orosz nyelvet, ukrán akcentussal.