Moszkva szerint nagy árat fizet a világ azért, hogy a repülők kikerüljék az orosz légteret, de persze Moszkva is

Moszkvai becslések szerint az orosz légteret elkerülő repülési útvonalat hetente több mint 34 millió euró pluszköltséget okoznak az európai és amerikai légitársaságoknak.

Moszkvai becslések szerint az orosz légteret elkerülő repülési útvonalat hetente több mint 34 millió euró pluszköltséget okoznak az európai és amerikai légitársaságoknak. A Spiegel idézte az orosz közlekedési minisztériumot, amely azt prognosztizálta, hogy a kerülők miatt emelkednek majd a jegyek és a fuvarok árai, ami közvetlenül érinti az utasokat és a szállítmányozókat.

Az Ukrajna elleni orosz támadás után szinte minden európai ország, az USA, Kanada lezárta légterét az orosz gépek előtt, Oroszország szintén lezárással válaszolt.

Az interkontinentális légi forgalomban Európából és az USA-ból a legrövidebb útvonalak a Távol-Kelet felé Oroszországon keresztül vezetnek, a kerülő utak hosszúak és drágák. Nyugati összesítések még kerültek nyilvánosságra, de egyedül a Lufthansa havi egymillió eurós többletköltséggel számol. Az átrepülési jogokból származó bevétel viszont Moszkvának jelent nagy bevételkiesést, hiszen a háború előtt, januárban és februárban 31 400 átrepülést bonyolítottak az ország felett.

Clemens Bilan / EPA / MTI