Bulgária is kiutasított tíz ujabb orosz diplomatát

Bulgária tíz orosz diplomatát nyilvánított nemkívánatos személynek, és 72 órát adott nekik, hogy elhagyják az  országot.

Bulgária tíz orosz diplomatát nyilvánított nemkívánatos személynek, és 72 órát adott nekik, hogy elhagyják az  országot. A közlemény szerint ez azért történt, mert a tevékenységük összeegyeztethetetlen a diplomáciai státuszukkal. A bolgár külügyminisztérium honlapján közzétett közleménye szerint Kiril Petkov miniszterelnökkel konzultáltak a kiutasításokról, ezután tájékoztatták a szófiai orosz nagykövetet.

A Sky News emlékeztet, hogy ez már a második hulláma az orosz diplomaták Bulgáriából való kiutasításának. Március 2-án már két diplomatát kiutasítottak kémkedésben való részvétel vádjával. Pénteki hír, hogy ugyancsak tíz orosz  diplomatát küldtek haza a balti államokból.

Bulgária ugyan Moszkva legközelebbi szövetségese volt a hidegháború idején, de mára az Európai Unió és a NATO tagja, és a nyugati közösség tagjaként elítélte az ukrajnai inváziót.

A Bulgáriában működő orosz nagykövetség ellenséges lépésnek minősítette a diplomaták kiutasítását, ami ronthatja a két ország közötti kapcsolatokat.