ENSZ: 351 civil áldozata már biztosan van a háborúnak, de ennél jelentősen több lehet

Frissítette az orosz invázió ukrajnai civil áldozatinak számáról szóló adatait az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága (OHCHR).

Frissítette az orosz invázió ukrajnai civil áldozatinak számáról szóló adatait az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága (OHCHR).  Eszerint az Ukrajnát sújtó orosz invázió kezdete óta a civil lakosság körében a halálos áldozatok száma elérte a 351-et, és további 707-en megsebesültek.

Anastasia Vlasova / Getty Images – Szomszédok és rokonok segítenek eltávolítani egy lövésekkel lerombolt ház romjait 2022. március 5-én az ukrajnai Markhalivkában, ahol a regionális rendőrség közlése szerint hat ember meghalt, köztük egy gyermek, négyen pedig megsebesültek a Kijevtől délnyugatra fekvő falut ért orosz légicsapásban.

Az ENSZ megfigyelőmissziójának közleményéről  elsőként a Reuters hírügynökség számolt be. A OHCHR figyelmeztetett azonban, hogy a valós számok valószínűleg „jelentősen magasabbak”.

Az ENSZ-megfigyelők szerint a legtöbb polgári áldozatot széles hatókörű robbanófegyverek okozták, beleértve a nehéztüzérségi fegyverek és sorozatlövő rakétarendszerek lövedékeit, valamint a rakéta- és légicsapásokat.

„Az OCHR úgy véli, hogy a valós számok jóval magasabbak, különösen a kormány által ellenőrzött területen, és különösen az elmúlt napokban, mivel egyes helyekről, ahol intenzív harcok zajlottak, késett az információk beérkezése, és sok jelentés még megerősítésre vár”

– közölték.

Több száz új polgári áldozatot feltételeznek Volnovaha városában, ahol szombaton a délkelet-ukrajnai Mariupol városához hasonlóan humanitárius folyosót nyitottak, ám az újabb halottakról szóló értesülést még nem erősítették meg.

(The Guardian)