Egy ukrán vadászgép berepült Romániába

Még két óra sem telt el azt követően, hogy csütörtökön hajnalban Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy katonai akciót indítanak az Ukrajna ellen, egy ukrán vadászgép berepült Romániába, a leszállásra kényszerített pilóta pedig megadta magát. A szeretvásári (Siret) határátkelőnél több ezer ukrán akar belépni az országba.  
Kapcsolódó cikkek

Elég ránézni a térképre, hogy lássuk a földrajzi realitásokat: a legközelebb az ukrajnai harcokhoz a NATO-tagállamok közül Románia van. Még két óra sem telt el azt követően, hogy csütörtökön hajnalban Putyin elnök bejelentette Ukrajna lerohanását, egy ukrán vadászgép már be is repült Romániába.

A légi incidenst csütörtökön reggel a borceai légibázis (Baza 86 Aeriana Borcea) jelezte a közösségi oldalán. Azt írták, hogy a NATO-parancsnokság alatt álló két román F-16-os helyi idő szerint 6:15-kor szállt fel, miután az ország északi részén egy gép megsértette az ország légterét. A nemzetközi előírások betartásával 7:05-kor az ukrán légierő Szuhoj 27-esét már leszállásra kényszerítették a bákói reptéren, a pilóta átadta magát a hatóságoknak. További részleteket nem közöltek.

Az orosz támadást követően Klaus Iohannis államfő azonnal összehívta a Legfelsőbb Védelmi Tanácsot (CSAT), majd az ülést követően élő egyenes adásban beszélt a kialakult helyzetről. Elmondta, Románia határozottan elítéli az indokolatlan, törvénytelen és ki nem provokált agressziót, és hangsúlyozta, hogy a megoldás egyetlen útja a diplomácia. Azt üzente a lakosságnak, hogy az ország a történelem során még soha nem volt ennyire védve bármilyen támadás ellen, és kész szembenézni a gazdasági és humanitárius következményekkel. Hozzátette, Romániát sosem fogják belerángatni az ukrajnai katonai konfliktusba. Hogy az elmúlt időszakban Románia segítette-e Ukrajnát fegyverszállításokkal, arról nincs információ.

Dan Kitwood / Getty Images – Klaus Iohannis

A békés nyilatkozat ellenére azonban Románia a jelek szerint már számított a háborúra. Február 9-én a nagylaki határátkelőnél németországi bázisról amerikai katonai konvoj érkezett az országba, a célállomás pedig a Constanta megyei M. Kogalniceanu katonai reptér volt, de azt is belengették, hogy tavasztól megalakul a NATO romániai harccsoportja. Pár nappal ezelőtt kiderült, hogy a harccsoport ennél sokkal hamarabb létrejön. Egyébként úgy tudni, az országban mától az összes katonai egységet, parancsnoki pontot riadókészültségbe helyezték. Kora délután pedig két amerikai F-35 Lightning II érkezett a borceai bázisra, a hivatalos verzió szerint a román légierővel való közös gyakorlatozásra.

Az államfő által említett humanitárius következményekkel máris szembesült Románia. Csütörtök reggeltől ukránok ezrei érkeztek a szeretvásári határátkelőhöz, de hasonlóan sokan várakoznak a belépésre Máramarosszigetnél (Sighetu Marmatiei). A román hatóságok már szerdán jelezték, hogy legalább 500 ezres menekültáradatra számítanak, és erre fel is készültek.

Andreea Campeanu / Getty Images – Ukrajnából Romániába érkezők a máramarosszigeti határátkelőnél 2022. február 24-én.

Máramarosszigetnél távozna az Ukrajnában tartózkodó turisták egy része is – akiknek törölték repülőjáratait –, sokan gyalog érkeztek a határállomásra. A digi24 hírtelevízió helyszíni tudósítása szerint az ukrán családok gépkocsikkal jönnek, sokan a rokonaikhoz, de a városban már épül a több ezer ember befogadására alkalmas menekülttábor. A belépés Romániába nehézkes, mert az ukrán oldalon állítólag csak a nőket és a gyermekeket engedik ki az országból, Szeretvásárnál több kilométeres a kocsisor.

A román külügyminisztérium is arra szólította az Ukrajnában tartózkodó román állampolgárokat, hogy mielőbb térjenek vissza, ehhez logisztikai támogatást is nyújtanak. Azt egyelőre nem tudni, miként menekítik ki őket.

Pászkán Zsolt, a Külügyi és Külgazdasági Intézet külső szakértője szerint „nem túl acélosak” a román menekültszállások általában. Kifejtette ugyanakkor, hogy a menekültek első körben belföldön igyekeznek biztonságos helyre menni, és ha ez nem működik, lépik át a határt. Romániába zömmel

román állampolgársággal is rendelkező ukránok lépték át a határt eddig

– mondta a szakértő. Ukrajnában ugyanis román kisebbség is él.

Romániában szerinte nincs pánik, hiszen „kicsi a valószínűsége, hogy Oroszország egy NATO-tagországot megtámadna”, de oroszellenesség tapasztalható.

Andreea Campeanu / Getty Images – A román határnál várakozók 2022. február 24-én.

Ami a várható gazdasági problémákat jelenti, egyelőre több a kérdőjel, mint a konkrétum. Ion Sterian, a Transgaz állami földgázszállító vezérigazgatója csütörtökön délelőtt azt nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek, hogy egyelőre nincs fennakadás az Ukrajna felől a Gazpromtól érkező gázszállításokkal és a BRUA-vezeték is maximális kapacitással üzemel. Az Isaccea állomáson keresztül naponta 5,3 millió köbméter érkezik, az ország fogyasztása most átlagosan napi 38,7 millió köbméter. Bukarest csak most bánhatja igazán, hogy a politikai-gazdasági érdekek miatt a fekete-tengeri gázkitermelés még mindig padlón van.

Moldovában rendkívüli állapot jöhet

De van még egy puskaporos hordó Ukrajna és Románia között: Moldova. A helyzetet bonyolítja, hogy az ország keleti részén átfolyó Dnyeszter mentén van egy vékonyka szakadár köztársaság, ahol a Szovjetunió széthullása után – a függetlenedő Moldovában – polgárháborús helyzet alakult ki, és azóta is kvázi önállóan működik. Még fontosabb, hogy a területén orosz békefenntartó csapatok állomásoznak lassan több évtizede. A BBC beszámolója szerint a Dnyeszter keleti oldalán lévő orosz alakulatok gyakorlatoznak, amely növeli az aggodalmat, hogy Oroszország akár ezt a területet is bekebelezheti.
Odessza ráadásul – ahol a nem megerősített hírek szerint szintén történtek harci cselekmények, deszanttámadások – közel van Moldovához. Pászkán Zsolt beszélt arról is, hogy Maia Sandu moldáv államfő már kezdeményezte a rendkívüli állapot elrendelését az országban.