Gulyás: Európa érdeke, hogy a földgáz beszerzésével kapcsolatban ne legyenek szankciók

Fontos, hogy Magyarország semmiképpen ne sodródjon bele ebbe a háborúba – jelentette ki Gulyás Gergely a közmédiának adott interjúban.

Fontos, hogy Magyarország semmiképpen ne sodródjon bele ebbe a háborúba – jelentette ki Gulyás Gergely a közmédiának adott interjúban.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: a magyar állam feladata az, hogy ahhoz járuljon hozzá, hogy mielőbb sikerüljön békét teremteni. Ennek érdekében fog a miniszterelnök csütörtök este Brüsszelben az uniós csúcstalálkozón tárgyalni, tette hozzá. Értékelése szerint a kormány mindent megtett, amit lehetett a békéért.

A gázszállításról közelmúltban megkötött szerződésről azt mondta: csütörtök este fognak tárgyalni arról az uniós vezetők arról, hogy Oroszországgal szemben Európa milyen szankciókat kíván bevezetni. Szerintük az Európa érdeke, hogy ott ahol az oroszok keveset, Európa pedig többet vagy sokat veszítene, olyan területen ne legyenek szankciók. Álláspontjuk szerint a földgáz beszerzése ebbe a kategóriába tartozik.

Az esetleges humanitárius helyzetről úgy fogalmazott: azért is aggódnak különösen, mert Kárpátalján közel 200 ezer magyar él. Magyarország számukra mindenképpen kész védelmet biztosítani – jelentette ki Gulyás. A belügyi tárcának és a katonaságnak kész terve van a menekültek elhelyezésére, jelentős szabad kapacitások vannak,

akár több ezer menekültet is azonnal el tudna Magyarország helyezni.

Különböző forgatókönyvekkel számolnak, de bármely nagyságrendű, reálisan elképzelhető menekültáradatra van megfelelő forgatókönyve a magyar kormánynak.