Ledózerolnak egy luxus-üdülőkomplexumot, mert természetvédelmi területre épült

Egy golfpályát, egy négycsillagos szállodát és közel 200 villát rombolnak le.

Egy golfpályát, egy négycsillagos szállodát és közel 200 házat rombolnak le Spanyolországban, mert az üdülőkomplexum természetvédelmi területre épült, erről döntött a spanyol legfelsőbb bíróság, ezzel egy 14 éve húzódó jogi vita ért véget.

A CNN tudósítása szerint a Marina Isla de Valdecañas elnevezésű luxus-üdülőövezeten található ingatlanokat a keddi ítélet értelmében le kell dózerolni, és a mesterséges strandszakaszt is meg kell semmisíteni.

A fejlesztést Extremadura régióban hajtották végre az ország nyugati részén egy szigeten, és a közeljövőben egy másik szállodát, valamint több száz újabb villát terveztek felhúzni itt.

Csakhogy a beruházók számításait keresztbe húzta az Ecologistas en Acción nevű helyi természetvédelmi szervezet, mert állításuk szerint a komplexum természetvédelmi területen épült. A bíróság nekik adott igazat, így vissza kell állítani az eredeti állapotot.

A legfelsőbb bíróság egyébként ezzel felülbírált egy korábbi ítéletet. 2020-ban egy bíróság ugyanis kimondta, az üdülőövezet nem okoz természetkárosítást.

Nem lesz olcsó mulatság a rombolás, becslések szerint a komplexum eltakarítása 34 millió euróba fog kerülni, és további 111 millió eurót kell majd kompenzációként fizetniük a beruházóknak a telektulajdonosok számára.

A természetvédők örülnek, az ítéletet precedensértékűnek nevezték, és szerintük ez a jövőben megakadályozhat másokat, hogy illegálisan építkezzenek ott, ahol nem lenne szabad.