Törökországban három napot kapott a Deutsche Welle és az Euronews, hogy működési engedélyt kérjenek

Az nem derült ki, hogy miért kell engedélyt kérniük.

Törökország műsorszolgáltatási felügyelete 72 órás határidőt szabott három nemzetközi hírszolgáltatónak, hogy működési engedélyt szerezzen be, különben betiltják a platformjaikat – közölte szerdán az illetékes török testület egyik tagja.

A Rádió és Televízió Legfelsőbb Tanácsának (RTUK) döntése a német Deutsche Welle (DW), az egyesült államokbeli Amerika Hangja (VOA) és az Euronews török nyelvű platformjaira vonatkozik. A kilenctagú testület többségi szavazással döntött. A testületi tagok egyike, Ilhan Tasci nyilvánosan bírálta a döntést, úgy vélekedve, hogy a hatósági fellépés „újabb támadást jelent a törökországi médiaszabadság ellen”.

Az RTUK igazgatótanácsa, amelyben többségben van a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) ural, nem volt azonnal elérhető, hogy kommentálja, miért kérte az engedélyeket.

A Deutsche Welle szóvivője azt közölte, hogy egyelőre nem nyilatkoznak, mivel még nem érkezett hivatalos értesítés a hatóságtól.

Törökországban az elmúlt években az RTUK felügyelete alá vonták az összes online tartalmat, amelyet a testületnek jogában áll eltávolítani is. Az Euractiv uniós portál szerint a török média mintegy 90 százaléka jelenleg állami tulajdonban, vagy kormányközeli cégek birtokában van.

Az ország egyes nyugati szövetségesei és jogvédő csoportok azzal vádolják a török kormányt, hogy a 2016-os sikertelen puccsot ürügyként használja fel az ellenvélemény elhallgattatására. A kormány cáfolja ezt, mondván, hogy intézkedéseire a Törökországot érő biztonsági fenyegetések miatt van szükség.

(MTI)