Már húsz ember meghalt Argentínában hamisított kokain fogyasztása miatt

Még nem tudni milyen anyag okozta a tömeges halálozásokat.

Tovább nő a halálos áldozatok száma Argentínában: már húsz ember meghalt, hetvenen pedig kórházba kerültek hamisított kokain fogyasztása miatt – írja az El País. Tragédia azután következett be, hogy Buenos Aires területén hamisított kokain került forgalomba, amely egy idáig azonosítatlan, „erősen mérgező” anyaggal volt felütve.

A tartomány egészségügyi hatóságai járványügyi vészjelzést adtak ki. Buenos Aires tartomány biztonsági minisztere, Sergio Berni arra kérte az embereket, hogyha 24 órán belül vásároltak kábítószert, azt dobják ki. Az ügy miatt idáig tíz embert tartóztattak le Buenos Aires külvárosában.

A hatóságok arra gyanakodnak, hogy a drogkartellek közti bandaháború állhat a háttérben.

Általánosnak mondható, hogy a dílerek hígítják a kokaint, de ezúttal tudatosan került ártalmas anyag a kábítószerbe, aminek a kartellek közti háborúhoz lehet köze

– nyilatkozta Berni.

A nyomozók még várják a toxikológiai vizsgálat eredményét, de annyi bizonyos, hogy nem a kokain feldolgozási hibája miatt történtek a tömeges halálozások. Az érintett kábítószer-fogyasztók az Egészségügyi Minisztérium járványügyi riasztása szerint opiodmérgezésre utaló tüneteket produkáltak, azonban az egészségügyi dolgozók azt gyanítják, hogy egy másik hatóanyag is lehet a kábítószerben.