Akkorát buliztak az odaúton, hogy egyetlen légitársaság sem akarja hazavinni Mexikóból a kanadai bulituristákat

Hatalmas felháborodást váltott ki Kanadában egy repülőgépen mulatozó társaság. Egy magánklub tagjai december 30-án egy charterjárattal repültek Montreálból a mexikói Cancunba, és közben az ülések között ittak, táncoltak, és néhányan elektromos cigit szívtak. Most egyetlen légitársaság sem akarja hazavinni a bulituristákat.

A repülős buliról több videó is elterjedt a közösségi médiában és akkora botrányt kavart, hogy Justin Trudeau kanadai miniszterelnök is megszólalt az ügyben és extrémen frusztrálónak nevezte azt.

Egy pofonnal ér fel látni, ahogy a honfitársaink felelőtlenül viselkedve, felesleges kockázatnak teszik ki magukat, a honfitársaikat és a légitársaság alkalmazottait

– nyilatkozta.

Kanadában december végén kezdett el felfutni a koronavírus omikronhulláma, a hatalmas esetszámok miatt Quebec tartományban bezárták az iskolákat, a bárokat és a szórakozóhelyeket, kötelezővé tették az otthoni munkavégzést, és felszólították az embereket, hogy halasszák el a nem feltétlen szükséges utazásaikat.

A bulituristák egy TripleOne nevű magánklub által szervezett szilveszteri nyaraláson vettek részt, és december 30-án a Sunwing légitársaság charterjáratával repültek Mexikóba – írja a CNN.

James William Awad, a klub elnöke azt mondta, megérti a felháborodást, de leszögezte, a szervező mindent megtett a gépen tartózkodók biztonságáért, indulás előtt az összes utast tesztelték koronavírusra.

A mulatozó kanadaiakat ugyancsak a Sunwingnek kellett volna hazaszállítania január 5-én, a cég azonban úgy döntött, nem engedi fel a gépére a TripleOne turistáit. A légitársaság közölte, szigorú feltételeket szabtak nekik, amiket nem akartak betartani. Két másik légitársaság, az Air Canada és az Air Transat ugyancsak közölte, hogy a többi utas és a személyzet biztonságára tekintettel nem hajlandó hazaszállítani a bulizó kanadaiakat.

Awad azt mondja, az utazók a légitársaság majdnem minden feltételébe beleegyeztek, vállalták, hogy józanon érkeznek a repülőtérre és a fedélzeten sem isznak alkoholt, a légitársaság azonban ételt sem akart nekik felszolgálni az ötórás út alatt, ezt pedig már nem akarták elfogadni.

Mivel egyelőre senki sem akarja hazarepíteni őket, nem tudni, mi lesz a bulituristák sorsa. Az szinte biztos, hogy miután visszatérnek Kanadába, megbírságolják majd őket az utazás szabályainak megszegésért. Minden egyes szabálysértését ötezer kanadai dolláros (kb. 1,2 millió forintos) bírságra számíthatnak.