30 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát tűzvész miatt Coloradóban

Télen szokatlan az ilyen súlyos tűzvész.

Tűzvész miatt mintegy 30 ezer embernek el kellett hagynia otthonát csütörtökön az egyesült államokbeli Colorado államban – közölték a helyi hatóságok. Jared Polis coloradói kormányzó rendkívüli állapotot hirdetett ki az állam katasztrófa sújtotta részén.

A szél hatására több kisebb tűz egyesült egy naggyá az Egyesült Államok nyugati részén elterülő államban, és emiatt elővigyázatosságból két kisváros, Louisville és Superior csaknem minden lakóját evakuálni kellett – jelentette be Boulder megye seriffjének hivatala.

AFP PHOTO / Satellite image ©2021 Maxar Technologies

Körülbelül 370 lakóház már leégett, és további 210 veszélyben van. De több ipari és kereskedelmi épületet is fenyeget a tűz, néhány szálloda és áruház már szintén leégett. Eddig hat sérült áldozat van, és 650 hektárnyi növényzet pusztult el a megyében – tette hozzá Joe Pelle megyei seriff.

Az MTI a DPA német hírügynökséget idézve megjegyezte, hogy Coloradóban télen szokatlan az ilyen súlyosságú tűzvész, de magyarázza ezt a rendkívül nagy szárazság. A kezdeti kisebb tüzeket leszakadó villamosvezetékek okozták a száraz növényzetben.