Végre tömeg előtt beszélhetett Ferenc pápa

Ukrajnát félti, Szíriát emlegette.
Kapcsolódó cikkek

A tavaly karácsonyi zárlattal ellentétben Ferenc pápa idén a Szent Péter-bazilika központi lodzsájáról mondta el karácsonyi beszédét, és nyitva volt a Szent Péter tér is, ahol az eső dacára több ezren hallgatták az egyházfőt.

A pápa a pandémia okozta bezárkózás helyett párbeszédet, egymásra figyelést, közös cselekvést szorgalmazott a társadalomban éppúgy, mint a nemzetközi politikai konfliktusok megoldásában.

Úgy ítélte, hogy a járvány próbára tette a társadalmi kapcsolattartást, és a nemzetközi színtéren is fennáll a veszély, hogy „az összetett válsághelyzetekben a rövidebb kitérőre esik a választás a párbeszéd hosszabb útja helyett”.

Filippo Monteforte / AFP – A pápát hallgató hívek az esőben, a Szent Péter téren, 2021. december 25-én.

Szokás szerint felsorolta a világ konfliktusok dúlta térségeit, elsőként az évtizede háború dúlta Szíriát említve; majd szólt Ukrajnáról, párbeszédet szorgalmazott a „rákként elhatalmaskodó konfliktussal szemben”.

A szegények, a gyengék, a munkából élők elismerését szorgalmazta a pápa
A „láthatatlan kicsik” iránti szeretetet nevezte a gyermek Jézus születése üzenetének Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában tartott vigílián.

Még pénteken, a Szent Péter-bazilikában tartott vigílián, maszkot viselő ezerötszáz hívő előtt egyebek mellett arról beszélt, hogy: