Ezeket mondta Ursula von der Leyen az omikron variánsról

Január közepére várhatóan az omikron lesz a domináns koronavírus-variáns az Európai Unióban.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán az Európai Parlament plenáris ülésén Strassburgban azt mondta, hogy január közepére várhatóan az omikron lesz a domináns koronavírus-variáns az Európai Unióban – adta hírül az AP. A bizottsági vezető emellett arról is beszélt, hogy az EU országai jól felkészültek az omikron elleni küzdelemre, minthogy a lakosság 66,6 százaléka már teljesen be van oltva a vírus ellen. Von der Leyen hozzátette, biztos benne, hogy az EU-nak megvannak az „eszközei” és az „ereje” a betegség leküzdésére, ugyanakkor csalódottságának adott hangot, amiért az év végi ünnepek az idén sem lehetnek zavartalanok a járvány miatt.

Sokakhoz hasonlóan én is szomorú vagyok, hogy ezt a karácsonyt ismét beárnyékolja a világjárvány

– mondta Ursula Von der Leyen.

Szerinte az EU-nak most kettős kihívással kell szembenéznie: az elmúlt hetekben a megbetegedések számának masszív emelkedése, ezen belül is a delta és az omikron variánsok miatt egyes tagországok már most is rekordszámú fertőzéssel számolhatnak. Egyre több ember betegszik meg megint, ami növekvő terheket ró a kórházakra, és növekszik a halálozások száma is.

Von der Leyen aggasztónak nevezte az omikron variáns megjelenését, ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy a fertőzések számának növekedése továbbra is „szinte kizárólag” a delta változatnak köszönhető.

A bizottsági elnök arról is beszélt, hogy az EU-ban immár több mint 300 millió ember részesült teljes körűen védőoltásban, és 62 millió ember emlékeztető oltást is kapott már.

Az omikronról felvett első adatok azt mutatják, hogy a háromszoros oltás a legjobb védelem az új változat ellen

– fogalmazott a bizottsági elnök.