Egy nap alatt egymillió harmadik oltást adtak be Németországban

Felgyorsult az oltási kampány.

Ismét felgyorsult a koronavírus elleni oltási kampány Németországban, és megközelítette az egymilliót az egy nap alatt beadott harmadik oltások száma a csütörtökön közölt adatok szerint, írja az MTI.

A szövetségi kormány kimutatása szerint az első, a második és a harmadik dagokat együttvéve 1,144 millió dózist adtak be szerdán. Az egy nap alatt beadott oltások száma június vége óta először haladta meg az egymilliót.

A kampány gyorsulását mutatja az is, hogy a szerdával zárult héten naponta átlagosan 856 ezer, másodpercenként tíz, adag védőoltást adtak be, míg november közepén még jóval 500 ezer alatt volt ez a szám.

Szerdán a legtöbben a harmadik oltásért kerestek fel oltóközpontot, házi- vagy üzemorvosi rendelőt, így minden korábbinál több, 991 608 ilyen oltás beadását regisztrálták.

Az ugyancsak szerdán hivatalba lépett új szövetségi kormány egészségügyi minisztere, Karl Lauterbach szerint előfordulhat, hogy a teljes oltással rendelkezők helyett csak a harmadik oltással is rendelkezők tartozhatnak majd az úgynevezett oltott kategóriába.

Ez jelentős változás volna, mert az úgynevezett gyógyultak, a fertőzésen igazoltan átesettek, mellett csak az oltottak vehetnek részt a közösségi életben, és vásárolhatnak nem létfontosságú árucikkeket forgalmazó boltban.

Lauterbach szerint a szigorítás bevezetésére akkor lehet szükség, ha szétterjed az uralkodó delta változatnál is veszélyesebb omikron variáns, amelynek semlegesítéséhez az első laboratóriumi vizsgálatok szerint frissítő adag is szükséges az oltásból.