BioNTech-alapító: hat hónap után erősen csökken az oltással szerzett védettség, de a súlyos betegségtől kilenc hónapig véd a vakcina

A harmadik oltás fontosságáról beszélt a Pfizerrel közösen vakcinát fejlesztő német vállalat alapítója.

A harmadik oltás nem csupán helyreállítja az új típusú koronavírus okozta Covid-19 elleni védelmet, hanem jelentősen meg is erősíti az immunválaszt, a szervezet védekező rendszerét, mondta a BioNTech német vállalat egyik alapítója egy vasárnapi interjúban. Ugur Sahin azután nyilatkozott a Bild am Sonntag című lapnak, hogy Németországban aggodalmat okoz az oltottak körében regisztrált SARS-CoV-2-fertőződések számának emelkedése, írja az MTI.

A német BioNTech és az amerikai Pfizer együttműködésével kifejlesztett vakcináról a különböző vizsgálatokból, köztük az Izraelben gyűjtött adatokból tudható, hogy a frissítő oltással is rendelkező felnőtteknél hússzor ritkábban fordul elő megbetegedés, a védelem a súlyos lefolyású megbetegedéstől pedig 97 százalékra emelkedik. A harmadik dózis „nagyon jól védi a beoltottat a betegség ellen, de segít a további fertőzési láncok megszakításában is, és csökkenti az új, problémás vírusváltozatok kialakulásának valószínűségét” – mondta a BioNTech vezetője.

Hozzátette, hogy az Izraelben, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban gyűjtött adatok két trendet mutatnak:

Sahin kiemelte: valóban elbizonytalanítják az embereket az olyan kijelentések, hogy a Covid-19 miatt kórházba kerülő hatvan éven felüliek 45 százaléka oltott. Azonban figyelembe kell venni, hogy ebben a korcsoportban eleve nagyon magas az átoltottság.

Kiemelt képünkön Ugur Sahin Angela Merkel német kancellárral a BioNTech marburgi üzemében 2021 augusztusában.